Eкономија

Циљ од „Униса“ направити
здраву фабрику

Компанија „Фрукта трејд“, нови власник Фабрике цијеви „Унис“, покренула је активности чији је циљ производња цијеви, а највећи проблем могао би бити проналазак стручних и квалификованих радника за ову врсту производње.

Казао је то Дервентском листу власник власник „Фрукта трејда“ и „Униса“ Душан Рељић који истиче да је жели да оживи фабрику која би била здрава и профитабилна.

Ова дервентска компанија купила је почетком године имовину „Униса“ у стечају за 12,19 милиона марака, а убрзо након тога расписала је позив бившим радницима да се јаве како би били ангажовани у производњи цијеви.

– У овако велику инвестицију нисмо кренули напамет. Са куповином фабрике и осталим инвестицијама потребно биће потребно око 50 милиона марака. Предстоји много посла и улагања. Да би пустили у рад један дио производње потребно је најмање 15 милиона КМ. Потребно је уложити значајна средства у уређење објеката и у ремонт машина које су дуго стојале, реконструкцију инсталација и друго – каже Рељић који напомиње да је све то рјешиво ако постоји довољан број стручних људи који су спремни за заврну рукаве.

– Ми можемо причати да има радне снаге у изобиљу, али ако нема оних који су ту радили прије, који знају процес производње, тешко ће ићи производња цијеви. Чим сам купио потраживања бивше фабрике запослио сам Милана Ђукића који је радио у „Унису“ и који зна процесе и све потребно, и биће ту када се покрене процес производње – додао је он казавши да су фабрику добродошли и пензионисани радници „Униса“ који могу да буду инструктори младима.

– До сада се на наш позив највише пријављују нискоквалификовани радници који би могли да раде на паковању или одржавању – наводи Рељић, који је одлучан да радницима понуди и веће плате од тренутних у окружењу. 

– Долазе људи, интересују се за посао, распитују се за плате. Даћемо знатно веће плате од других који се баве сличном производњом у окружењу. Ако сакупиумо критичну масу основали бисмо и прву ремонтну групу која ће ремонтовати машине неколико мјесеци – каже Рељић, а процес покретања производње, према његовим ријечима, планиран је у  фазама.

– Најприје је планирано да покренено једну линију за домаће тржиште, а након тога би радили и за иностранство. Нисам купио „Унис“ да би пропао, већ направио фабрику која може да живи – каже нови власник.

„Унис“ је у стечај отишао крајем децембра 2019. године.

Партнери

Душан Рељић истиче да за „Унис“ већ има заинтересоване стратешке партнере из Италије.

– Власник компаније која има широко тржиште је већ био у обиласку и заинтересован је за сарадњу. Ја немам проблем с тим да нови „Унис“ има стратешког партнера  у пласману производа на инострано тржиште – рекао је Рељић.

Related posts

ПРОЧИТАЈТЕ СВЕ МЈЕРЕ ВЛАДЕ РС ЗА ПОДРШКУ ПРИВРЕДИ

admin

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ГОДИШЊИХ ПОРЕСКИХ ПРИЈАВА

admin

За шест фирми из Дервенте 228.000 КМ подстицаја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još