Друштво

Црква у Пољу добија обрисе

Зидање храма на гробљу у Пољу почело је протекле седмице и то снагом воље и прилозима многобројних вјерника и уз подршку Градске управе.

Стара црква посвећена Светом Петру и Павлу уклоњена је крајем марта, због дотрајалости, јер у објекту нису могле ни да се служе молитве због опасности од урушавања. На истом мјесту, недуго послије рушења почела је изградња нове богомоље, чије темеље је у јулу освештао епископ зворничко – тузлански Фотије и тиме дао благослов за даљу градњу.

Храм у Пољу срушен је на иницијативу мјештана, а изградња нове цркве коштаће око 50.000  марака што ће удруженим снагама обезбједити мјештани Поља и локална заједница.

  • Рушење су финансирали мјештани, док смо подршку за изградњу добили како од многобројних парохијана тако и од Градске управе – казао је парохијски свештеник Драган Зарић додајући да је стара црква била руинирана и да је постојала могућност да се сама уруши.
  • Управо због тога смо и добили благослов од владике да је срушимо и да изградимо истовјетну богомољу на истом мјесту.

Историја

Храм у Пољу је први пут изграђен у 19. вијеку и освештан је 1936. године. Прва оштећења црква је претрпјела у Другом свјетском рату, послије чега је 1956. године први пут реновирана.

Друго урушавање богомоља је претрпјела у априлу 1992. године, током Одбрамбено – отаџбинског рата, али су двије године касније обновљени и црква и звоник.

Related posts

Борба против карцинома дојке
почиње редовним прегледима

Derventski List

УПИС У ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ И ДАЉЕ ТРАЈЕ

admin

Омладинска банка стала иза
пет пројеката и четири бизниса

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još