ИЗДВОЈЕНОНовости

ЧВРСТО ЧУВАТИ ИЗВОЈЕВАНУ СЛОБОДУ

Војска Републике Српске испунила је своју историјску улогу у тешком и изазовном времену, заштитивши српски народ и територију, а 23.731 изгубљени живот, међу којима и животи 608 дервентских бораца вјечна је обавеза да извојевану слободу у Српској чувамо као своју кућу.

Поручено је то данас током обиљежавања 12. маја, Дана Војске РС и 13. маја, Дана 327. и Осињске бригаде, поводом чега су на централно спомен – обиљежје положени вијенци и запаљене свијеће погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Милорад Симић казао је да сви они који су животе положили за Дервенту и Републику Српску и њихове породице заслужују вјечну захвалност.

– Нажалост, у тренутним околностима, овогодишње обиљежавање Дана војске РС и Дана дервентских бригада је прилично скромно, без већег броја присутних, али са пуно душе и љубави и успоменама на све драге људе којих данас нема. Ако будемо ваљано његовали сјећање на све који су страдали у одбрани Дервенте и Републике Српске, они нису узалуд погинули – рекао је Симић додавши да ратне-војне инвалиде и породице бораца треба посебно уважавати.

– Ми можемо помоћи у смислу да их не заборавимо. Мајци која је изгубила сина, њено дијете нико не може надокнадити, али уважавати ту мајку је велика ствар – казао је Симић.

Нагласио је да Дервента данас заузима високо мјесто међу локалним заједницама у Српској, те да управо због тога никада не смију бити заборављене жртве које су пале за слободу и мир који данас уживамо.

Предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић казао је да је Војска РС испунила своју историјску улогу у тешком и изазовном времену, заштитивши српски народ и територију.

– Цијена испуњавања тог задатка је била врло висока и плаћена је бројним жртвама. Од 23.731 погинулог 608 погинулих бораца је из Дервенте или има везу с Дервентом. Немјерљив допринос у борби за заштиту српског народа и територије дале су и двије дервентске бригаде, 27. оклопна и Осињска лака бригада – рекао је Вујичић додајући да припадници борачких категорија, породице погинулих, инвалиди и демобилисани борце данас дијеле судбину друштва.

– Редовношћу исплате свих примања морамо да будемо задовољни, али не можемо да будемо задовољни износима неких примања. Поред бриге за породице погинулих и инвалиде, друштво би посебно више пажње морало да посвети демобилисаним борцима од којих је већина у озбиљним годинама, многи су болесни, а најбоље године живота потрошили су стварајући и бранећи Републику Српску – рекао је Вујичић.

Војска РС настала је одлуком Народне скупштина Српске 12. маја 1992. године, те је тиме штаб Бањалучког корпуса ЈНА преименован у Штаб ВРС. Снаге су биле организоване у шест корпуса и то Први крајишки, Други крајишки, Источнобосански, Сарајевско-романијски, Дрински и Херцеговачки корпус, а током рата кроз војску су продефиловале 62 бригаде, међу којима и 27. моторизована бригада, те Осињска бригада из Дервенте.

Обиљежавање Дана Војске РС и дервентских бригада ове године било је прилагођено мјерама донесеним у циљу заштите од корона вируса.

Дервентске бригаде

*Дервентска 27. моторизована бригада формирана је 13. маја 1992. године, а кроз њу је, током четири ратне године, прошло око 5.000 бораца, углавном из Дервенте, Брода и Прњавора, те још десетак општина у Српској. Самостална чета „Меша Селимовић“, састављена углавном од припадника бошњачког народа, дјеловала је и у 27. и у осињској бригади. Највећи допринос током рата 27. бригада дала је у операцијама за ослобађање окупираних дијелова Посавине, ослобађању коридора, одбрани српског народа на подручју Теслића и Власенице, као и на многим другим мјестима гдје је Србима био угрожен опстанак. Током четири ратне године 438 бораца ове бригаде је погинуло у борби, 72 су настрадали у другим околностима, 13 је нестало, а око 2.000 је рањено. Бригада је одликована орденом Карађорђеве звијезде.

*Осињска бригада настала је на темељима 18. Партизанске бригаде, у чијем саставу су на почетку били борци са подручја Осиње, Појезне, Церана, Црнче, Велике и Мале Сочанице, Мишинаца, као и Цвртковаца, Јелањске и Митровића. Мјештани ових села на почетку су осигуравали и позадинско обезбјеђење. Бригада је, неколико мјесеци послије оснивања, по формацији имала два батаљона са позадинским јединицама. Борци ове бригаде су, од 12. јуна 1992. године, бранили српска села на линији Каурска обала – Тешића баре – Томасово брдо – Кнежевићи – Малојчани – Цер – Чорлино брдо – Торине, а онда су кренули у офанзивне акције. Заједно са осталим јединицама, уз 27. бригаду, Осињска бригада има важну улогу у ослобађању Дервенте, а у садејству са другим јединицама учествује и у ослобађању Брода. Бригада је изгубила 104 борца, више од 600 је рањено, одликована је Медаљом Петра Мркоњића.

Related posts

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА АДАПТАЦИЈУ ПАРТИЗАНОВОГ

admin

Напредује изградња куће за породицу Драгојевић

admin

У РС од сутра употреба електронских рецепата

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još