Култура

Четири изложбе славе
музејску дјелатност

Народна библиотека „Бранко Радичевић“ у овогодишњој „Ноћи музеја“, сутра увече, биће поприште занимљивих садржаја у чијем центру ће бити четири изложбе.

Дервента се на овај начин по девети пут придружује градовима широм Европе у промоцији музејске дјелатности, а окосницу манифестације биће излагање занимљивих садржаја.

Директорица Народне библиотке Мирјана Плиснић казала је да ће „Ноћ музеја“ у овој установи украсити двије домаће и двије изложбе гостујућих аутора.

– У нашој галерији биће постављена изложба „Фреске у БиХ“ начелнице Одјељења за заштиту културног насљеђа РС Милице Котур, и то је по први пут да ћемо угостити представника министарства у оквиру ове манифестације – казала је Плиснићева додавши да ће први спрат библиотеке бити обојен културом Републике Српске у периоду између 1992. и 1995. године.

– Дервенћани ће имати прилику да погледају изложбу ауторки Милијане Бојић и Сузане Пешић Стојановић под називом „Култура на фронту“, односно изложбу која обухвата период од 1992. до 1995. године – рекла је Плиснићева.

Поставке ове установе, како је објаснила директорица библиотеке, обухвата више сегмената.

– На спрату библиотеке биће изложени експонати наше установе, које ће посјетиоци имати прилику да погледају и током љета. У оквиру једне поставке представићемо печате и старе и ријетке књиге које свједоче о богатом културном животу нашег града. Фонд броји 627 примјерака, а најстарија књига датира из 1819. године и издата је у Паризу на француском језику. Друга домаћа изложба је етнолошка збирка и обухвата ношњу, вез и предмете који су уобичајени за огњиште, као и алате и оруђе. Циљ је да посјетиоци добију приказ живота наших предака – објаснила је Плиснићева

Програм „Ноћи музеја“ трајаће од 20 до 23 часа.

Садржаји за најмлађе

Осим изложби, „Ноћ музеја“ прилагођена је и најмлађим суграђанима којима ће испред библиотеке бити омогућено осликавање лица, а за добру забаву побринуће се аниматор Жиле.

Related posts

КОЈЕ КЊИГЕ ПАЗАРЕ ДЕРВЕНЋАНИ: ФАВОРИТИ МЕША, НЕЛЕ И ЛАУШЕВИЋ

admin

Промоција дјела „Говорим другим језиком“ вечерас

admin

Савку Пећићу повеља са златном значком

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još