ИЗДВОЈЕНОНовости

Чувати сјећање на храброст бораца против фашизма

У Дубочцу је данас објежено 78 година од преласка 12. славонске бригаде из Хрватске у БиХ, а полагањем вијенаца на спомен – обиљежје одата је почаст борцима НОБ-а из Дубочца који су животе изгубили на овом подручју.
Наиме, 12. славонска пролетерска бригада дала је велику подршку домаћим јединицама из 11. дивизије, а која се посебно истакла при нападу на Бањалуку обезбјеђујући садејство из правца Дервенте, Добоја и Теслића као и у шестој непријатељској офанзиви заједно са јединицима 11. дивизије.
Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је циљ обиљежавања важних датума из Другог свјетског рата да се такве страхоте више не понове.
– Овдје смо протеклих година обновили споменик и збов тог његујемо традицију сјећања на страдале. Једино на овакав начин можемо да се захвалимо свим страдалим што су се голоруки борили против фашизма и животе дали за нашу слободу – казао је он.
Обиљежавању преласка 12. славонске пригаде из Хрватске у БиХ присуствовао је и градоначелник Милорад Симић који је истакао да је дужност и обавеза његовати традицију сјећања на Народноослободилачки рат.
– Нажалост, у једном периоду спомен – обиљежја изграђена у знак сјећања на погинуле у Другом свјетском рату су била мало занемарена. Али, упоредо са бригом и обиљежавањем важних датума из Одбрамбено – отаџбинског рата, обновили смо традицију да се сјећамо и бораца против фашизма – казао је Симић и нагласио да је и 1941. године и 1992. године непријатељ био исти само су се користиле другачије методе и аршини.
Он се осврнуо и на декларацију коју је усвојио СНСД, а која се односи на очување споменика НОБ-а.

Вијенце на спомен обиљежје, осим представника дервентског СУБНОР-а, положили су и градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, те представници СНСД-а.

Related posts

Евидентирање првачића путем телефона и мејла

admin

Припремни програм за
будуће првачиће од 1. марта

Derventski List

Подрхтавало тло у Дервенти

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još