ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Шарена поворка, дјечији осмијеси и граја украсили улице

Међународни фестивал хумора и дјечијег стваралаштва, који већ 17. година организује Основна школа „19 април“, улице града украсио је шареним костимима које су ђаци уљепшали својим осмијесима и грајом.

Ова традиционална манифестација окупила је више од 500 ученика који су у шареним костимима рибица, геометријских облика, пчелица, дјетелина, Индијанаца, воћа и других маштовитих маски, прошетали градом весело поздрављајући окупљене родитеље и суграђане. Потом су у Спортском центру били дио програма.

Директорица ОШ „19 април“ Елвира Миљић казала је да је значај фестивала за школу, али и за град, изузетан, као и да ће школа настојати да одржавање фестивала у наредним годинама буде у првом полугодишту, што је разлика у односу на раније године.

– Ове године заједно са ученицима наше школе, у дефилеу су се представили и ученици Основне школе „Никола Тесла“ и ученици Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, тако да је фестивал окупио преко 500 ученика. Послије представљања екипа, на централној манифестацији у Спортском центру, услиједила је презентација пројекта „Растимо уз плес“ чији су дио и вртић „Трол“, ученици наше и школе и „Никола Тесла“. Малишани из вртића, због термина фестивала, нажалост нису могли да нам се придруже  – рекла је Миљићева додавши да је у школи, у оквиру фестивала, традиционално припремљен и изложбени простор отворен за све заинтересоване.

Најмаштовитијој и најшаренијој манифестацији присуствовала је и један од њених идејних твораца и некадашња директорица ОШ „19. април“ Драгица Ђекић.

– Док сам радила у настави, у школи сам основала секцију за дјечији осмијех, желећи да се ратна тематика мало промијени веселијим и другачијим темама, а та секција је касније изродила подсекције гдје је до изражаја дошла активност и идеје како ученика, тако и наставника. Једноставно се родила идеја о покретању оваквог фестивала који ће дати дјеци још један начин да се докажу на све могуће начине. Заиста ми је драго да се фестивал проширивао из године у годину и захваљујем се колективу који је одржао континуитет фестивала – рекла је Ђекићева.

Фестивалу су се ове године одазвали и ученици центра „Будућност“.

– Костиме грожђа смо припремали цијелу седмицу у школи заједно са ученицима и њих троје се представило данас. Радо се одазивамо овој манифестацији, а и дјеци је драго да буду њен дио – рекли су из ове установе.

Учитељица у ОШ „19 април“ Сандра Башевић казала је да је фестивал увијек повод за осмијех њеним ученицима.

– Ученици мог одјељења, њих 18, заједно са још два одјељења другог разреда представили су се отјелотворивши геометријске облике. Припремали смо се и у школи, а дјеца су и заједно са родитељима радили на костимима – рекла је Башевићева, а ученица овог разреда Лена Ковачевић казала је да нема ничег љепшег него бити дио маскенбала.

Радост због фестивала није крио ни првачић Михајло Марић.

– Ово ми је први пут да долазим на фестивал и то у костиму рибице. Није било тешко спремити се, а деда ми је помогао око костима – рекао је Михајло.

Као и ранијих година, подршку фестивалу пружила је и Градска управа.

– Све ове године Градска управа подржава једну овако лијепу идеју, већ 17. пут смо заједно и свакако осмијеха и лијепих креација не недостаје – рекао је замјеник градоначелника Синиша Јефтић, а фестивалу је присуствовао и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, те директори осталих дервентских основних и средњих школа.

 

Related posts

Угоститељи да допринесу очувању јавног реда и мира

admin

Обjављена прелиминарна листа стипендиста града

admin

Пчеларство постало
стил живота

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još