Друштво

Широк спектар знања и савремене технологије адути

Широко знање из разних области, а које је најбољи темељ за даље школовање, уз употребу савремених технологија у наставном процесу, одлика је гимназије рачунарско – информатичког смјера, која је и ове године једно од занимања које Средњошколски центар „Михајло Пупин“ нуди будућим средњошколцима.

У школску 2022/2023. годину у овом средњошколском центру биће уписано пет одјељења, од чега су два одјељења гимназије, и то по једно одјељење општег и рачунарско-информатичког усмјерења, а које је први пут дервентским средњошколцима понуђено 2019. године.

– У гимназијама ученици стичу широко образовање у свим областима. Једнак акценат се ставља како на природне, тако и на друштвене науке, пружајући могућности ученицима да препознају и анализирају своје способности интересовања и могућност запослења. Ученик треба да посједује интересовања према општој култури, да истражује и анализира, као и да развија критичко мишљење. Гимназија је најбоља база за даље студирање – истакла је директорица ове школе Гордана Асентић.

Ученици у оквиру гимназије рачунарско – информатичког смјера сусрећу се са програмирањем, оперативним системима, рачунарским мрежама, базама података и мултимедијалним системима, што им омогућава оспособљавање за обављање веома тражених послова, без обзира на то да ли ће наставити образовање.

– Рачунарско – информатичка гимназија предвиђена је за ученике који показују склоност према рачунарству и информатици, програмирању, програмским језицима, базама података и егзактним наукама попут математике и физике. Овај смјер осигурава високу техничку обученост ученика у оквиру наведених подручја. У овој гимназији ученици стичу врхунска знања тако да могу да упишу факултет који желе – додала је Асентићева.

Управо су то разлози због којих се за тај гимназијски смјер прије три године опредијелила Уна Теофиловић, која истиче да би поново бирала исто.

– Овај смјер гимназије треба да изаберу ученици који желе да се баве савременим послом – истакла је она.

Гимназија у Дервенти има традицију дугу 110 година и изњедрила је многа позната у области науке, али и културе и умјетности, те не чуди што је управо ова школа и дање једна од најпожељнијих међу дервентским, али и ђацима из других локалних заједница.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и све остале струке које су понуђене ученицима у СШЦ „Михајло Пупин“.

Јапански језик

С обзиром на то да у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ настоје да иду у корак с потребама ђака и савременим трендовима, у школској 2022/2023. години гимназијалцима ће бити омогућено да уче јапански језик кроз факултативну наставу или путем радионица. Изучавање овог језика биће понуђено и ђацима осталих струка, уколико они изразе интересовање за то.

 

Related posts

За „поносну картицу“ пријавила се 301 породица

admin

Завидним успјехом учиниле школу поносном

admin

Ватрогасци – спасиоци
интервенисали због бујичних вода

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još