Култура

Школа глуме степеница ближе ка аматерском позоришту

Постава старије групе школе глуме, коју под својим окриљем организује Народна библиотека „Бранко Радичевић“, богатија је за три нова члана, а упис у преостале двије групе, поставе основаца и средњошколаца, биће могућ сљедеће седмице, по почетку новог полугодишта у школама.

Из библиотеке наводе да се надају да ће ова школа бити само једна степеница ближе циљу оснивања аматерског позоришта у нашем граду.

Драмски студио у Народној библиотеци почео је са радом у марту протекле године под палицом дипломираног драматурга Синише Тешановића, те је, упркос пандемији вируса корона, успио да одржи континуитет рада.  Полазници распоређени у три групе, рад и умијеће представили су кроз десет јавних наступа, од чега у пет премијера и два гостовања у Прњавору, а за једно од тих гостовања повод је био хуманог карактера, односно у сврху подршке Дневном центру „Невен“ из Прњавора.

Директорица библиотеке Мирјана Плиснић истакла је да су сав труд усмјерили ка циљу формирања аматерског позоришта у Дервенти, које Дервента као културни центар из којег потичу бројни таленти, заслужује.

– Одувијек је постојала воља и идеја за покретање „глумачког точка“ у нашем граду, а највећи окидач је био седмодневни фестивал који је наша установа организовала у сарадњи са екипом Дис позоришта младих, одржаном 2019. године, а на којем су се представили млади таленти из бројних градова. За сваку представу тражила се столица више, те смо тада увидјели колико Дервенћани воле позориште и уживају у овом току умјетности, као и да постоји потенцијал са којим би могли да радимо – казала је Плиснићева додавши да се нада да ће школа глуме бити степеница више ка аматерском позоришту које Дервента и њени грађани заслужују.

– Надамо се да ће управо први полазници школе глуме које наша библиотека окупља под својим кровом, бити први глумци тог позоришта којима ће се пружити прилика да учествују на фестивалима изван нашег града и државе, али и да ћемо моћи да угостимо таленте из других градова на нашој сцени – рекла је Плиснићева

Из библиотеке додају да се, без обзира на датум уписа, заинтересовани могу пријавити у школу глуме сваким радним даном у просторијама ове установе.

Related posts

„Светозар трећи“ се враћа у Дервенту

admin

Новогодишњи концерт вечерас

Derventski List

Евити Бојковац повеља
„Павле М. Адамов“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još