ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Школе кују планове за излете и екскурзије

Одобрење Министарства просвјете и културе Републике Српске да се због стабилизације епидемиолошке ситуације могу организовати екскурзије и матурске вечери, са радошћу су дочекали и дервентски ђаци, а управе школа већ су почеле да кују планове за дугоочекиване излете.

У основним школама кажу да су већ обавијестили родитеље да би први од излета, у складу са интересовањем ђака, могла да буде школа у природи и то током овог мјесеца.

– Вијест да су одобрене екскурзије и излети ученици су дочекали са одушевљењем, јер су се и прије одобрења министарства распитивали хоће ли то бити дозвољено. И ми у школи смо позитивно реаговали, јер је то и наговјештај да се наставне активности враћају у редован ритам. Крајем марта и почетком априла ученици четвртих и петих разреда требало би да иду на Јахорину, у оквиру школе у природи, матурална екскурзија и излети биће организовани у мају – рекао је замјеник директора Основне школе „Никола Тесла“ Славен Шмуља додајући да су за екскурзије у игри дестинације у Републици Српској попут Козаре, Балкане, обиласка манастира и етно – села.

И у Основној школи „19. април“ кажу да припремају матуралне екскурзије, али и школу у природи.

– С обзиром на то да прошле године није било матуралне екскурзије, ове године планиран је одлазак осмих и деветих разреда. План је да посјете спомен обиљежје на Тјентишту, Пребиловце, манастир Житомислић, Требиње и манастире Тврдош и Херцеговачку Грачаницу, Стари мост и град Мостар, као и пирамиде у Високом. Такође, у току су припреме за школу уприроди, а за ђаке који не иду планиран је једнодневни излет у Бањалуку у биоскоп и на Козару – казали су овој школи.

Упознавање домаћих културних знаменитости, као и вјерских објеката у плану је и за ђаке Основне школе „Ђорђо Панзаловић“ из Осиње, чији ће осмаци такође на матуралну екскурзију у Требиње, а остали на једнодневне излете током маја.

– У плану имамо једнодневне излете за млађе ученике, на које ће имати прилику да иду ђаци од другог до деветог разреда. У оквиру излета планиране су посјете амбаринама, излетишту Платана, етно –  селу „Станишићи“, Вишеграду, Бањалуци, Козари, Градини, а када су у питању вјерске знаменитости то су манастири Осовица и Тавна – рекли су у осињској школи.

Ученици календеровачке Основне школе „Тодор Докић“ такође ће на пут током маја, а директорица Маја Петровић каже да су веома срећни што ће дјеца коначно моћи да се друже са вршњацима из других школа и упознају знаменитости Српске.

– Наравно да смо сви пожељели излете и још увијек се навикавамо на вијест да ћемо моћи да ђаке водимо да упознају знаменитости Српске. Планирали смо једнодневне излете током маја и ићи ће сви ученици од првог до деветог разреда – истакла је Петровићева.

Када су у питању средње школе, дилеме су веће с обзиром на то да матуранти школу завршавају у мају и да је мало времена за организовање матуралних екскурзија. Додатни проблем је, како истичу, свакодневни раст цијена, што итекако утиче и на цијене аранжмана.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истиче да су се сви у школи ужељели излета.

– Сви смо се тога ужељели, а ђаци посебно јер је то нешто што им причињава огромно задовољство. Иако до маја имамо мало времена за организацију матуралне екскурзије, за коју процедура иначе у редовним околностима почиње у децембру, настојаћемо да пронађемо рјешење које је прихватљиво и родитељима и нама који све треба да припремимо за реализацију, али и ђацима који имају велика очекивања од матуралне екскурзије – истакла је Јовићева додајући да ће током ове седмице бити одржани састанци и договори са ученицима и родитељима о овој теми.

Директорица Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Гордана Асентић још увијек није сигурна да ли ће матурална екскурзија бити реализована, јер се ситуација из дана у дан усложњава и цијене расту, а то итекако утиче на реализацију планираних активности.

– Имамо информацију да се екскурзије могу организовати само на територији Републике Српске, а и уколико бисмо организовали одлазак наших ђака на матуралну екскурзију, сви морамо бити спремни да цијена која је договорена може да се промијени до поласка. Ситуација је сложена, али ћемо покушати да пронађемо рјешење  које ће свима бити на задовољство у датим околностима – рекла је Асентићева.

Из Министарства просвјете и културе нагласили су да  основне школе екскурзије могу реализовати на подручју Српске, ФБиХ и Србије. Излети и школа у природи реализују се на подручју Српске и ФБиХ.

Матурске вечери

Осим екскурзија и излета, Министарство просвјете и културе је у складу са повољном епидемиолошком ситуацијом, дозволило и организовање матурских вечери.

Related posts

Специјални гост Светосавског
бала глумац Славиша Чуровић

Derventski List

Могуће да школски час буде продужен на 30 минута

admin

ЗВАНИЧНИЦИ ОСУДИЛИ ПОСТУПАК АМБАСАДОРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još