Друштво

ШКОЛЕ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА ДОЧЕК ЂАКА

Послије више од пет мјесеци ученици се 1. септембра враћају у школске клупе у новој школској години, а у дервентским школама трају интензивне припреме за почетак наставе под новим околностима.

Према одлуци Владе РС и препорукама Института за јавно здравство у вези са заштитом од корона вируса, часови ће трајати 30 минута, а у средњим школама 20 минута, а ученици ће у одјељењима бити подијељењи у двије групе, са максимално 15 ученика у разреду. Ђаци ће током боравка у школи морати да носе заштитне маске које неће бити обавезне током трајања часа, док ће наставници маске носити и током часова. Наставници су обавезни да мјере тјелесну температуру и прате симптоме корона вируса, што је и обавеза родитеља ученика.

Почетак наставе био је у уторак и тема састанка начелника општине Милорада Симића и његових сарадника са директорима основних и средњих школа и Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ на којем је констатовано да се образовне установе у Дервенти припремају за долазак ђака поштујући препоруке надлежних. Ипак, као један од проблема, наметнуло се питање превоза ђака.

Из Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе истакли су да су у неким одјељењима скоро сви ученици путници, те да је веома тешко подијелити одјељење по 15 ученика, те истовремено организовати превоз.

– Немогуће је подијелити дјецу у групе, тако да у првој групи буду путници, јер у неким одјељењима су скоро сви путници – рекла је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић.

Проблем с превозом имају и у основним школама „Никола Тесла“ и „Ђорђо Панзаловић“.

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић нагласио је да ученици због новонастале ситуације не смију да трпе.

– На школама је да са посебном пажњом подијеле одјељења по групама како настава не би трпјела – казао је Јефтић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић предложио је да буде одржан нови састанак на којем ће присуствовати и превозници, како би се нашло адекватно рјешење.

Директори школа су нагласили да се посљедњих дана пред почетак наставе обављају финалне припреме за долазак ђака.

У ОШ „Никола Тесла“ и „19. април“ часови ће, због великог броја ученика, трајати по 20 минута.

– До сада смо имали двије смјене, али када се одјељења подијеле по групама од 15 ђака, мораћемо да скратимо часове на 20 минута – рекао је директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић.

Директорица ОШ „19. април“ Елвира Миљић позвала је ученике, наставнике и родитеље на одговорност.

– Како би све наложене мјере имале смисла апелујем на родитеље и наставнике да се понашају одговорно и да сви заједно утичемо да се минимализује ширење заразе – закључила је Миљићева.

Непопуњена одјељења

У Стручној и техничкој школи, послије законских уписних рокова, остала су непопуњена одјељења у смјеровима ветеринарски и агротехничар, те је одлучено да ће ова два одјељења бити спојена, па ће опште предмете слушати заједно, а стручне одвојено.

Related posts

„РАСПЈЕВАНИ МАЈ“ ОТКРИО МНОГЕ ТАЛЕНТЕ

admin

Поповићa Гај добио расвјету

Derventski List

Његовање суживота
остаје главни задатак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još