ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Почела нова школска година

Школска 2022/2023. година почела је данас, а у свим дервентским школама потврдили су да је школско звоно позвало ђаке у школске клупе и у нове ђачке авантуре.

Ученици ће нову школску годину, за разлику од претходне двије, почети без ограничења и мјера које је донијела пандемија корона вируса, а овај септембар посебне изазове доноси за ђаке прваке који се први пут сусрећу са ђачким обавезама.

Настава за ученике највеће градске основне школе, ОШ  „Никола Тесла“ због оштећења објекта школе, и у овој школској години одвијаће се у објектима средњих школа и ОШ „19. април“.

– Спремни смо да започнемо са образовним процесом у новој школској години, а као и прошле године наши ђаци наставу ће имати у објектима других школа. Ученици првог разреда имаће часове у објекту Основне школе „19. април“ и то у двије смјене, док ће старији ђаци на наставу у Средњошколски центар „Михајло Пупин“ и Стручну и техничку школу, и сви они ће ићи у другу смјену од 13.50 часова. Специјално одјељење ће наставу  имати у првој смјени и највјероватније ће бити смјештено у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ – рекао је директор школе Љубиша Ђурић додајући да ову школу похађа 957 ученика.

Све је спремно за почетак нове школске године и у Основној школи „19. април“, а међу 680 ученика те образовне установе су и три одјељења првих разреда.

– Настава почиње према плану, 1. септембра, и што се нас тиче нема препрека за несметано одвијање образовног процеса. Пријем за све првачиће је 1. септембра у 12 часова у централној школи – рекла је педагог Николина Ђукић.

Школско звоно првог септембарског дана огласиће почетак нове школске године и за 110 ђака ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима.

– Ми смо спремни за нову школску годину, стигли су нам уџбеници за ђаке од првог до четвртог разреда, као и за дјецу из породица са троје и више дјеце, а и дневници су већ на полицама. Преко љета су инсталиране и нове пећи за централно гријање, јер је стара пећ већ била дотрајала – рекла је директорица Маја Петровић.

За полазак у школу спремно је и 165 школараца који похађају Основну школу „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи, а директор школе Жељко Стјепановић потврдио је да ће наставни процес почети према планираном календару.

– Завршили смо све припреме које претходе настави и школска година за ђаке и наставнике може да почне – рекао је Стјепановић.

У школске клупе у Стручној и техничкој школи сједа око 410 ђака, а директорица школе Бранка Јовић истакла је да ће ђаци наставу похађати у првој смјени од 7.30 до 13.40 часова.

– Све је спремно за почетак нове школске године и са радошћу очекујемо ђаке – истакла је Јовићева.

Да је све спремно за почетак наставе потврдили су и у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, а директорица Гордана Асентић подсјетила је да од четвртка установа дочекује укупно 406 ученика.

– Спремни смо за почетак школске године. Тренутно завршавамо ситне грађевинске радове, али они ће бити готови до почетка наставе тако да нема никаквих непредвиђених околности. Наши ђаци наставу похађају у првој смјени, док је објекат у другој смјени уступљен основцима из ОШ „Никола Тесла“ – рекла је Асентићева.

Ученици Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, њих 43 који похађају основну и средњу школу, 1. септембра такође се враћају у школске клупе.

– Ми смо спремни за почетак наставе, очекујемо наше ђаке, тада ће се и уселити у интернат и радујемо се новим лекцијама. Основним образовањем у нашој установи обухваћено је 30 ученика, а 13 похађа средњу школу у занимањима физиотерапеутски техничар и модни кројач – рекао је директор установе Владан Поповић.

Са почетком школске године почиње и настава у Музичкој школи која дјелује при ОШ „Никола Тесла“. Музичко образовање у предстојећој школској години стицаће укупно 148 ученика у смјеровима гитара, клавир и хармоника. Настава за ђаке биће организована од идуће седмице у СШЦ „Михајло Пупин“ прије редовне наставе.

Пријеми за првачиће

Како би први школски кораци ђацима првацима остали у што љепшем сјећању Градска управа за све њих обезбиједила је ђачке торбе и прибор, а који ће им бити уручени данас.

Распоред пријема за првачиће:

  • ОШ „Никола Тесла“ у десет часова (у објекту ОШ „19. април“) – 116 првачића;
  • ОШ „19. април“ у 12 часова (централна школа) – 61 првачић;
  • ОШ „Тодор Докић“ Календеровци у 10.30 часова – 15 првачића;
  • ОШ „Ђорђо Панзаловић“ Осиња у 12 часова – 19 првачића.

Бесплатни уџбеници

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић уз оцјене да нема препрека за почетак нове школске године, подсјетила је да је Влада обезбиједила бесплатне уџбенике за дио ђака.

– Бесплатни уџбеници дочекаће ученике од првог до четвртог разреда основне школе, потом ученике побједнике републичких такмичења и ученике који су треће и свако наредно дијете у вишечланим породицама. Томе ћу додати да Министарство породице, омладине и спорта издваја средства за бесплатне уџбенике за одличне ђаке из вишечланих породица – истакла је Тривићева.

Related posts

Малени херој дружио се са „Троловцима“

admin

Мјере продужене до 15. децембра

admin

СВЈЕТЛОСТ БАДЊАКА ОБАСЈАЛА БАДЊЕ ВЕЧЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još