ИЗДВОЈЕНОНовости

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: НЕМА МЈЕСТА ЗА ПАНИКУ

У Дервенти нема заражених корона вирусом и нема мјеста за панику, а све процедуре које су наложене у вези са мјерама које су у Републици Српској уведене у циљу спречавања ширења корона вируса, проводе се и на подручју општине.

Истакнуо је то данас послије састанка општинског Штаба за ванредне ситуације на којем су присуствовали начелник општине Милорад Симић са сарадницима, директор Дома здравља Мирко Шаран, специјалиста епидемиолог Милена Бјеговић Ђујић, те представници Цивилне заштите и Црвеног крста.

Шаран је послије сједнице нагласио да у Дервенти нема зарађених вирусом корона и да нема мјеста за панику.

– Ми се придржавамо јасних процедура, имамо сву потребну заштитну опрему, задаци су јасно дефинисани и сваког тренутка смо спремни да реагујемо. Формиран је тим на челу са епидемиологом који би, у случају појаве заражених вирусом, био задужен за њихово збрињавање. Обезбијеђено је санитетско возило са возачем за превоз заражених, те посебне изоловане просторије за преглед и збрињавање заражених у Дому здравља – рекао је Шаран и истакавши да су предузете све мјере које су наложене од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Он је апеловао на грађане да избјегавају јавна окупљања, да мање озбиљне здравствене проблеме рјешавају када прође опасност од ширења вируса да би свели ризике од заразе на минимум.

Специјалиста епидемиолог  Милена Бјеговић Ђујић навела је низ мјера за спречавање ширења инфекција.

– Што мање држати дјецу у затвореном, искористити лијепо вријеме и извести их у шетњу, провјетравати просторије на свака два сата и често прати руке. Такође, важна је честа употреба једнократних марамица и њихово моментално одлагање, избјегавање контакта са особама које имају било какав облик респираторних инфекција – рекла је Бјеговић Ђујић и додала да грађани све информације могу добити на број телефона 053/331-023, локал 112, те апеловала на све грађане који имају симптоме да не долазе у Дом здравља него да се јаве на овај број.

Самостални стручни сарадник за послове Цивилне заштите у Општинској управи Драгољуб Кукић је истакао да се спроводе све наложене мјере, што су потврдили и инспектори радом  на терену.

– У циљу спречавања панике, као и упознавања грађања о вирусу корона, Дом здравља ће одштампати летке са потребним информацијама које ћемо подијелити свим установама и грађанима како би сви били упознати са процедурама – нагласио је Кукић.

У Републици Српској данас су потврђена четири нова случаја заразе корона вирусом, те се број заражених попео на осам. У циљу спречавања ширења заразе од 11. марта у Српској су на снази посебне мјере, односно затворене су школе и факултети, те забрањена сва јавна окупљања.

Related posts

Градска каса за 2023. годину тешка 22.245.000 КМ

admin

Срећна 2024. година!

Derventski List

Будуће средњошколце очекују већ позната занимања

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još