Друштво

ШТО У ГЛАВИ СМИСЛИ, РУКАМА НАПРАВИ

Некада домар, а сада пензионер, Тане Новаковић посветио се изради предмета од дрвета, па је некадашњи хоби постао ново занимање овог Дервенћанина.

Рукотворине овог мајстора, који је занат испекао другујући са дрветом пуних 30 година, Дервенћани могу да виде сваког четвртка на пијаци. Баратање дрветом научио је, како каже, гледајући стрица и дједа, некада чувене мајсторе. Како тврди Новаковић широк је спектар предмета које зна и може да направи, али је проблем продаја.

– Све што глава смисли руке могу да направе, али што бих правио нешто што не могу продати. Посљедњих година фокусирао сам се на старинске скемлије, кућице за птице, украсне колијевке, млинове, пушке, укратко, правим оно што могу брзо да продам  – каже Новаковић додајући да се понекад одважи и за своју душу направи воденицу или вјетрењачу.

Предмети које израђује од дрвета захтијевају доста пажње и стрпљења, али овај пензионер вјештих руку наглашава да му то не представља проблем.

– Ја у својој радионици лијечим живце. Највише волим комплексније задатке. Уживам када правим специфичне ствари, тачније када израђујем предмете које се састоје од неколико операција. Поново се родим сваки пут када, на примјер, моја воденица угледа свјетлост дана – прича Новаковић.

Али, како од нечег мора да се живи, Новаковић каже да се најлакше продају кућица за птице и играчке.

– То су предмети који не захтијевају много времена при изради, а није их ни компликовано направити. Израда је ланчана, тачније истовремено обрађујем материјал за четири – пет кућица, тако је са и столицама и дрвеним пушкама – објашњава Новаковић.

Да би се добили квалитетни и дуготрајни предмети, а који су захвални за обрађивање, Новаковић користи храст, јелу и врбу.

Продаја

Цијене Новаковићевих рукотворина зависе од материјала који је коришћен у изгради, али и величине.

– Скемлије коштају пет и десет марака, зависно од величине, тако и цијена кућице варира у зависности од величине, од пет марака, па навише, док је на примјер воденица 80 марака – прецизирао је овај столар.

Related posts

ПРИРЕДБА И ПАКЕТИЋИ У „БУДУЋНОСТИ“

admin

Нова шанса за набавку
мађарске механизације

Derventski List

Дјеца највећа радост и будућност града

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još