Друштво

„Шума“ Гордане Симић у збирци добрих пракси

У „Збирци добрих пракси“, односно „Каритасовом“ Приручнику предшколског образовања дјеце, нашла се и „Шума“ аутора Гордане Симић, директорице вртића „Трол“.

Управо је „Шума“ проглашена за једну од добрих пракси у раду са предшколском дјецом, а која је настала у оквиру пројекта „Предшколско образовање за сву дјецу у БиХ“, објавила је Градска управа Дервента.

Због малог броја обухвата дјеце у предшколским установама, недовољно развијене свијести друштва о потреби предшколског образовања и недостатка предшколских установа, али и због административних и финансијских ограничења која посебно погађају угрожене породице, „Каритас“ је покренуо  пројекат „Предшколско образовање за сву дјецу у БиХ“.

Циљ пројекта је да дјеца из рањивих породица развију позитиван став према учењу и да се припреме за полазак у основну школу кроз предшколско образовање.

Симићева је изразила задовољство што се пракса „Шума“  нашла у приручнику, казавши да се ради о корисном начину учења кроз игру.

– Циљ праксе „Шума“ јесте развијање когнитивних способности дјеце неопходних за разумијевање природе, свијета у којем живе. Осим тога циљ је и развој социјалних и емоционалних способности, индивидуалне одговорности за рад и живот у заједници, те развијање свијести о значају и очувању природног окружења. Најбољи показатељ у раном учењу се свакако огледа у рефлексивном дјеловању дјеце кроз даље васпитање и образовање. Надоградња знања, постигнута током учења кроз конкретне ситуације при сусрету са окружењем, дала је позитивне резултате. Стекла су се нова сазнања и  вјештине  које су дјеца са одушевљењем преносила  млађим другарима, али и породици – истакла је Симићева.

Related posts

Корона враћа крсну славу коријенима

admin

Вишегодишње искуство и истраживање уткани у стручну литературу

admin

Заједничко дјеловање пресудно у борби против насиља

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još