ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ђаци у нову – стару школу неће прије јесени 2023.

Након што су дервентски одборници дали зелено свјетло за обнову Основне школе „Никола Тесла“, која је оштећена у земљотресу, први корак је потрага за извођачем радова, а због сложености послова школско звоно могло би поново окупити ђаке у септембру 2023. године.

Од када је земљотрес крајем 2020. године испразнио школске клупе у највећој градској школи, а стручњаци оцијенили да су оштећења таква да није безбједна за ђаке, неколико стотина ученика наставу похађа у другим образовним установама у граду. На тој листи су Основна школа „19. април“, Средњошколски центар „Михајло Пупин“, те Стручна и техничка школа, а упућени истичу да је то велики проблем за ђаке, посебно оне који похађају ниже разреде, јер су те школе поприлично удаљене од мјеста гдје дјеца живе.

То за „Глас“ подсјећа и директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић који каже да је на посљедњој сједници градске Скупштине једногласно донесена одлука да та школа буде у потпуности реконструисана.

– Постојала је дилема да ли ће доћи до реконструкције или ће се градити нова школа на неком од понуђених локалитета, али одлучено је да постојећа буде обновљена. Први корак ка постизању циља је управо одлука одборника. Ипак, због сложености посла радови би могли, према неким процјенама,  бити готови до септембра идуће године – рекао је Ђурић и појаснио да сада чекају тендер за пројектну документацију, након чега слиједи позив за извођача радова.

Озбиљност пројекта је препозната и у највишим институцијама, посебно јер се ради о горућем проблему за град.

Први човјек Дервенте Милорад Симић каже за „Глас“ да школа „Никола Тесла“ има сентименталну и историјску вриједност.

– Школа датира још из аустроугарског периода, што је за реконструкцију такође битна околност. Зато је за тај процес потребно времена како би наша дјеца и унуци били потпуно сигурни у њој – рекао је Симић.

Знање не трпи

Љубиша Ђурић каже да је сарадња са локалном управом и другим школама много помогла у овој ситуацији, али да је најбитније то да ученици нису у заостатку са знањем.

– У томе не оскудијевамо – рекао је Ђурић те захвалио на помоћи коју су пружиле и Влада Српске и предсједница Републике Жељка Цвијановић јер је за реконструкцију обезбијеђено већ 150.000 КМ.

http://www.glassrpske.com

Related posts

КОЈЕ КЊИГЕ ПАЗАРЕ ДЕРВЕНЋАНИ: ФАВОРИТИ МЕША, НЕЛЕ И ЛАУШЕВИЋ

admin

Животне стазе заједно кроте пуних 60 година

admin

Намјештај за педијатрију
и школу у Календеровцима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još