Култура

„Јефимија“ отјелотворила
снагу жене

Животни пут деспотице Јелене, а касније монахиње Јефимије испричан кроз монодраму под називом „Јефимија“ представљен је вечерас Дервенћанима доносећи са собом дух историје и емоција.

Главни лик Јелене, кћерке угледног властелина у држави цара Душана, супруге Угљеше Мрњавчевића, мајке, владарке, а касније монахиње, на сцени је оживјела дипломирана глумица Тијана Николић истичући да је оваква улога нагнала на лични раст, као и да је припрема за отјелотворење велике историјске личности каква је била Јелена, био доста интензиван и вртоглав. 

– Јелена Мрњавчевић, а касније Јефимија, је добар представник жене тог времена зато што су жене махом биле врло снажне и способне, само што је тај патријархат био доста израженији тако да су и неке заслуге приписиване мушкарцима,  владарима и другим људима. Јелена, односно Јефимија је оставила велики траг у нашој историји и требало би да смо јој прилично захвални и уз све недаће, успела је да уради нешто велико, што јој заправо није била намера, него је желела да било шта остане од цркве и земље за будуће нараштаје – казала је Николићева додавши да је акценат представе на подизању свијести и разумијевању ко је заправо била Јелена.

– Чини ми се да смо ми успели добар део њеног живота да прикажемо кроз представу тако да људи схвате да она није била само монахиња Јефимија, јер оно мало што се о њој учи у школи, јесте да је она прва српска песникиња и монахиња, али она је заправо прва европска песникиња, али пре свега тога што је постала она је била и девојка и супруга и мајка и владарка, све што једна жена може да буде – објаснила је ова млада глумица.

Монодрама „Јефимија“ је настала према тексту радио – драме Звонимира Костића, а режију потписује Жељко Милошевић.

– Рад на самој представи је трајао око осам мјесеци, од чега сама поставка око два мјесеца. Ја сам тај текст срео много раније, прије неколико година и једноставно осјетио да би то могло бити нешто и неко вријеме сам радио сам на том тексту, али највећу заслугу има драматург Александар Васиљевић. Ријеч је о првобитној радио – драми Звонимира Костића, тако да је прво требало претворити у драму, па у монодраму, али с обзиром да смо ми ову представу од марта прошле године када је била премијера, до априла ове године, одиграли око 30 пута од чега само два пута у Требињу, вјерујем да је то велики успјех, поготово за представу која се бави историографским питањима и оваквом тематиком уопште – казао је Милошевић.

Related posts

Промоција књиге „Цртице из живота“ у четвртак

admin

Монодрама о Чарлију
Чаплину вечерас

Derventski List

Објављени „Сви моји родови и плодови“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još