ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Љетња жега задаје муке

Љетна жега која је обиљежила почетак љета, а која ће, судећи према најавама метеоролога бити настављена и идућих дана, задаје проблеме бројним становницима од којих су неки били принуђени да потраже помоћ љекара.

Температуре ваздуха које су током дана достизале 40 степени Целзијуса, а ноћу се нису спуштале испод 20 степени, осјетно су повећале број интервенција у Служби хитне помоћи дервентског Дома здравља, гдје су помоћ љекара најчешће тражили хронични болесници, старије особе, али и запослени у већим радним колективима.

– Усљед високих температура имали смо случајеве малаксалости радника у већим колективима. На проблеме у топлим данима најчешће се жале запослени у просторима са већом концентрацијом људи, гдје је веома слаба циркулација свјежег ваздуха, па неријетко долази до прегријаности организма, топлотне исцрпљености, топлотних грчева, па понекад и топлотног удара – казао је руководилац Службе хитне помоћи др Давор Ђурић.

Он је апеловао на послодавце да радницима обезбиједе оптималне услове за рад и током врућина, те да се придржавају савјета о прерасподјели радног времена током најтоплијег дијела дана, посебно када раде на отвореном.

Додао је да је током врућина важно избјећи дехидрацију, али и исцрпљивање организма.

– Треба пити воду, али то није довољно. Недостатак електролита може се надокнадити уносом натријума, калијума и калцијума, те исхраном у којој доминирају супе и чорбе, те свјеже воће и поврће – савјетовао је др Ђурић.

Казао је да посебно опрезни треба да буду купачи, јер су недавно у Служби хитне помоћи забиљежили случај колапса током купања.

– Проблем је настао када је пацијент послије обилнијег ручка ускочио у воду и дошло је до колапса – испричао је др Ђурић истакавши да овакве временске прилике захтијевају лаганију исхрану, а суграђанима је поручио да ослушкују свој организам.

У јулу два

топлотна таласа

Према најавама метеоролога и у јулу се очекују температуре изнад просјека са два изражена топлотна таласа, те спорадичним падавинама. У Републичком хидрометеоролошком заводу казали су да се од 7. јула очекује топлотни талас са температурама ваздуха које ће премашити 30 степени Целзијусових. Од 10. јула температура ће бити око 35 степени, на сјеверу и до 39-40 степени, најизвјесније око 13. јула. Због нестабилности и пљускова који се очекују 14. и 15. јула температура ће мало пасти, али ће даље бити врло висока, а око 16. јула очекује се температура од око 40 степени. Око 20. јула ће бити нестабилности и грмљавинских процеса, након чега ће услиједити поново стабилно вријеме све до 29. јула, када се поново очекују нестабилности и пљускови.

Препоруке љекара:

* уношење довољне количине течности, најбоље воде

* лагана исхрана са више свјежег воћа и поврћа

* избјегавати боравак на сунцу од десет до 17 часова

* носити одјећу природних материјала и свјетлијих боја, заштити главу капом или шеширом.

 

Related posts

Митровићева и Јовичићева побрале награде

admin

Од данас потписивање петиције „Бранимо истину, не дамо Српску“

admin

Васкршња акција и базари
уљепшавају празник суграђанима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još