ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ЋАНА, ВАТРОМЕТ И КУВАНО ВИНО НА ТРГУ

Српско просвјетно и културно друштва „Просвјета“ Дервента, под покровитељством начелника општине Милорада Симића, традиционално ће организовати дочек Православне нове 2019. године уз музику, ватромет и кувано вино, а грађане ће на Тргу православља забављати Ћана.

Према ријечима предсједника Општинског одбора „Просвјете“, пензионисаног свештеника, Драгана Каиновића, програм на тргу почиње у 21 час.

– Пред поноћ традиционално се одржава молитва у цркви, а улазак у ново љето означиће црквена звона, неизоставан ватромет и обраћање начелника општине Милорада Симића, који понајвише помаже и подржава ову значајну манифестацију, наравно, уз још много људи добре воље – казао је Каиновић додајући да традиционална прослава Православне нове године на отвореном у Дервенти, манифестација коју ће „Просвјета“ наставити да његује.

Он је позвао суграђане да изађу на трг и једни уз друге дочекају ново љето.

– Када се на Тргу православља окупе двије и по хиљаде људи, то је својеврсна љепота, једна велика радост и право богатство. Људи се сретну, поздраве, виде се они који се не виђају често, те се заједно провеселе.  Позивамо све грађане који су већ били на овим прославама раније да дођу поново, зато што знају каква је то атмосфера, као и оне који нису били да се увјере и сами осјете новогодишњу атмосферу, која ће овог пута бити још боља – поручио је Каиновић.

Када су у питању активности „Просвјете“, у току ове године, по први пут, након обнове рада друштва, прослављена је крсна слава Свети Сава, одржано је осам сједница Општинског одбора друштва, те је организован избор најљепшег ћириличног рукописа.

Поред тога, уз помоћ црквених општина Осиња, Појезна, Брестово и Велика Сочаница и људи добре воље, љетос је организован концерт Милета Китића на Пантелину у Осињи. Каиновић је нагласио да би за рад овог друштва много значило да има просторије за рад.

Related posts

Овог викенда појачане контроле возача

admin

Камере најприје на улазима у град

admin

Католички вјерници
прослављају Божић

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još