Култура

Мариловићева са младим пјесницима
„Бранковог кола“ славила поезију

Дервентска књижевница Александра Мариловић била је поводом 21. марта, Свјетског дана поезије, међу двадесетак пјесника, добитника награде „Стражилово“, који су се у Сремским Карловцима окупили на манифестацији „Пролећни Бранкови дани 2023“.

Млади пјесници културне институције „Бранково коло“ у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији, били су дио обиљежавања 50. годишњице престижне награде „Стражилово“.

– У оквиру манифестације којој сам присуствовала, била сам на два догађаја, округлом столу који је одржан поводом стваралаштва уредника исте издавачке куће Ненада Грујичића, те пријему за пјеснике на којем смо читали поезију. Догађајима су присуствовали еминентни научници, пјесници и критичари који су писали о његовом широком стваралачком опусу. У томе сам учествовала, писала сам за зборник радова стваралаштва Ненада Грујичића који ће бити штампан до септембарског 52. „Бранковог кола“ и промовисан у Сремским Карловцима, а о теми у стилу поеме „Покривање куће Ненада Грујичића, одбрана самосвјести крајишког човјека“ – објаснила је Мариловићева истакавши задовољство присуством на оваквом догађају.

– Свакако да ми је била част и задовољство учествовати на оваквом догађају у нашој велелепној и најстаријој гимназији. Имам одличну сарадњу са „Бранковим колом“ још од 2010. године. Оно што уредник Ненад Грујичић ради за савремену културу равно је ударању штапом о камен да потекне вода, а у његовом случају то се десило, јер поезија сваке године изнова окупља нове пјеснике, објављује нове књиге и не запушта прекодрински аспект, тачније равноправни су и прекодрински писци и писци из Србије – објаснила је Мариловићева.

Под окриљем „Бранковог кола“, својеврсне задужбине српског књижевног великана Бранка Радичевића, Александра Мариловић је објавила двије књиге поезије, двопјев „Здравица утопљеника“ 2011. године, а годину касније „Мираз у звијездама“ која је крунисана наградом „Стражилово“.

Related posts

НА ПОЛИЦАМА 85 НОВИХ НАСЛОВА

admin

СТИЖЕ НАСТАВАК ПРИЧЕ О „СТРАЈИЛУ ГРМЕЧЛИЈИ“

admin

„НЕМАЊИЋИ“ У ДЕРВЕНТИ ДО КРАЈА МЈЕСЕЦА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još