ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Бојану Лазићу плакета
за 50 пута даровану крви

Трећа овогодишња акција добровољног даривања крви, која је окупила велики број Дервенћана спремних да дају свој допринос спасавању живота, била је прилика и за додјелу плакете Црвеног крста Републике Српске Бојану Лазићу који је капљице које живот значе даровао 50 пута.

Лазић се и данас нашао на списку давалаца, а плакета му, како је истакао, значи као додатни подстрек да настави да буде редовни давалац крви.

– Хвала руководству дервентске организације Црвеног крста који су препознали мој допринос и иницирали додјелу овог признања. Ми који се бавимо било каквим хуманитарним радом свакако не стремимо призањима, али наравно, драго ми је када неко на тај начин примијети и цијени допринос. Ово признање биће подстрек за даље учествовање у овим хуманитарним акцијама – рекао је Лазић који крв дарује како би помогао суграђанима, али и свим другим људима којима од добровољних давалаца зависе здравље и живот.

Крв је по први пут данас даровао осамнаестогодишњи Предраг Радановић.

– Желим да помогнем другима, то је мој мотив. Позивам и друге своје вршњаке да дарују крв, јер то није ништа страшно, а некоме много значи – рекао је овај млади Дервенћанин, а Борис Лазаревић и Игор Ђукић такође су позвали суграђане да буду дио породице добровољних давалаца крви.

– Водим се тиме да на овај начин могу помоћи некоме ко се нађе у критичној ситуацији и та спознаја ме води – рекао је Ђукић.

Подршку даваоцима дао је и градоначелник Милорад Симић казавши да је одзив добровољних давалац и количина прикупљење драгоцјене течност приликом сваке акције доказ да Градска организација Црвеног крста овој активности приступа изузетно озбиљно.

– Дервентски Црвени крст чини група озбиљних људи и ово је једна озбиљна активност, а сам број људи који се одазивају, посебно младих, значи да је приступ овој причи такође озбиљан. Ми смо и до сада подржавали ове акције, а ове године током двије активности окупили смо 224 даваоца који су даровали 80 литара драгоцјене течности – рекао је Симић захваливши се свим даваоцима.

– Велико хвала младим људима, посебно Бојану Лазићу којем је данас уручена и плакета. Сви они су хероји овог времена, када смо помало морално посрнули, а они нам показују позитивну страну свакодневице, а то је да је велики број људи спреман спасити нечији живот – рекао је Симић.

Секретар дервентског Црвеног крста Радислав Кујунџић казао је да је одзив давалаца данашњој акцији изнад очекивања.

– Дервенћани и данас, по ко зна који пут, показују хуманост одзивом на акцију добровољног даривања крви и то је доказ да Дервента има једну велику традицију у добровољном давалаштву крви и да су наши суграђани вјерни хуманости – рекао је Кујунџић честитавши добитнику плакете уз жељу да још дуго на овај начин показује хуманост.

Дервентски Црвени крст до краја планира провести и акције поводом Недјеље солидарности.

Залихе

Др Дарко Микеревић из Завода за трансфузијску медицину РС у добојској служби истакао је да су залихе крви на задовољавајућем нивоу.

– У првих два сата акције прикупљено је око 50 доза, а посебно смо задовољни одзивом младих, тачније средњошколаца. Служба располаже са задовољавајућим количинама крви а проблем који генерално прати све службе јесте повремени мањак негативних крвних група. Потребе за крви се, нажалост, повећавају, али успијевамо да одговоримо свим захтјевима – рекао је др Микеревић.

Related posts

Знање о минама осињске ђаке одвело на регионално такмичење

admin

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА ДО НОВЦА ИЗ ЕУ

admin

Шарена поворка, дјечији осмијеси и граја украсили улице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još