ИЗДВОЈЕНОНовости

Реконструкција објекта ОШ „Никола Тесла“ заједничко опредјељење

Образовни систем у Дервенти функционише веома добро, процес дигитализације у основним школама је готово завршен, док средње школе успјешно проводе систем дуалног образовања, а заједничко опредјељење Министарства просвјете и културе и Градске управе јесте реконструкција објекта ОШ „Никола Тесла“.

Поручено је то данас послије састанка министарке просвјете и културе РС Наталије Тривић са градоначелником Дервенте Милорадом Симићем, те директорима дервентских образовних и установа културе.

Када се ради о једном од горућих питања у области образовања у Дервенти, реконструкцији у земљотресу оштећеног објекта ОШ „Никола Тесла“, Тривићева је потврдила да је то заједничко опредјељење.

– Сагледавајући све околности, опредјељења смо да се иде у реконструкцију објекта, с обзиром и на његову позицију, историјски и културни значај. Колико ме је градоначелник Дервенте информисао, у овом моменту се ради управо на пројектној техничкој документацији и изради финансијске реконструкције, након чега ћемо разговарати о инвестицији за ове намјене – казала је Тривићева додавши да остале основне школе добро функционишту, те да је процес дигитализације у области основног образовања готово завршен.

– Донацијом дигиталне опреме, односно рачунара и софтверских рјешења у Дервенти завршавамо процес дигитализације у свим основним школама с тим да ћемо до љета завршити и са увођењем у систем интернета свих подручних школа – истакла је Тривићев казавши да је дуално образовање један од приоритета.

– Познато је да у Дервента послује велики број привредних субјеката и да ученици средњих школа иду на практичну наставу код послодавца. Ипак, оно што је такође важно јесте да су у стручним и техничким школама опремљени кабинети практичне наставе, гдје с једне стране, ученици обављају практичну наставу, а са друге стране, ради се на преквалификацији и доквалификацији одраслих како би стекли одређене квалификације, компетенције, вјештине и знања и били конкурентни за тржиште рада – казала је Тривићева.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да је било задовољство представити ситуацију у области образовања у Дервенти.

– У основном и средњем, те предшколском образовању, као и у библиотеци и музеју, нема већих проблема, осим хендикепа пресељења око 1.000 ученика и наставног особља ОШ „Никола Тесле“ у двије средње и једну основну школу. Добра страна је што постоји довољно простора, али проблем је што сту те школе удаљеније. Морамо бити стрпљиви. У току је израда пројекта реконструкције школе, а онда ћемо ту документацији упутити Влади РС и надам се почети са реконструкцијом школе – рекао је Симић додавши да се још увијек не може говорити о износу који ће бити потребан за реконструкцију, нагласивши да на овом захтјевом пројекту раде стручни људи.

Он је истакао да се велики напори улажу у увезивање образовања и привреде и да је у том смислу задовољан сарадњом средњих школа са свим осталим сегментима.

Директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић казао је да ће реконструкцијом објекта школе увелико бити олакшано извођење наставног процеса.

– У овом тренутку, ученици наше школе похађају наставу у четири различите установе, што је доста тешко, тако да ће реконструкција увелико олакшати посао управи школе и наставницима, као и родитељима и ученицима – рекао је Ђурић.

Послије састанка, Тривићева и Симић са сарадицима обишли су Основну школу „19 април“, те Средњошколски центар „Михајло Пупин“.

Случај у осињској школи

Министарка Наталија Тривић коментарисала је и случај пријаве сексуалног злостављања у ОШ „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи.

– За сада немамо додатних информација, али знамо да полиција и тужилаштво проводе истраге. Предметни наставник тренутно је на боловању и у овом моменту не можемо да чинимо ништа док истражни органи не заврше свој посао – казала је Тривићева.

Related posts

Санитарни прегледи биће организовани 23. новембра

admin

Најнижа плата у РС повећана на 540 КМ

admin

Тројица браће гаје љубав према шаргији и изворној пјесми

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još