Друштво

Зграда Дервентског листа постаје „енергетски здрава“

Радови који су протеклих дана почели на објекту Јавног предузећа „Дервентски лист у Радио Дервента“, а који подразумијевају замјену крова, фасаде, столарије на спрату објекта и система гријања, ријешиће вишегодишњи проблем са прокишњавањем и губитком енергије, те објекат учинити „енергетски здравим“.

Зграда „Дервентског листа и Радио Дервенте“ значајна оштећења претрпјела је током протеклог рата, а од тада до данас, тек је дјелимично реконструисана у складу са могућностима. Утопљавање се обавља захваљујући пројекту ИНЕР – Интелигентни енергетски менаџмент и промоција обновљивих извора енергије, који се реализује у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА прекограничног Програма између Хрватске, БиХ и Црне Горе под називом „Заштита животне средине и биолошког диверзитета, побољшање превенције ризика и промоција одрживе енергије и енергетске ефикасности“.

Партнери у пројекту су Град Илок, ЕУ Центар из Хрватске, ЛИР еволуција и град Лакташи, те Цетиње и Агенција за локалну демократију из Црне Горе.

ЛИР еволуција ће активности у оквиру пројекта реализовати на територији Дервенте, гдје је предвиђена типологија зграда, пет енергетских прегледа јавних објеката уз припрему приједлога мјера и сценаријума за унапређење енергетске ефикасности, енергетске рехабилитације и унапређење система гријања у „Дервентском листу и Радио Дервнети“ и унапређењу система гријања у Основној школи „Никола Тесла“. Такође, предвиђена је и обука за енергетски менаџмент уз коришћење модерних програмских рјешења за праћење енергетске потрошње и идентификацију мјера које је потребно реализовати.

Укупна вриједност пројекта је 1.154.867 евра, од чега се 85 одсто суфинансира из средстава ЕУ, а пројекат се проводи од 1. јула 2020. до 31. децембра 2022. године.

В.д. директора „Дервентског листа и Радио Дервенте“ Чедо Вујичић казао је да се ради о значајним пословима с обзиром да се ове године навршава 110 година издавања првог броја Дервентског листа.

– О потреби грађевинских захвата на објекту ЈП „Дервентски лист и Радио Дервента“ говори се већ неколико година. Објекат је још током рата претрпио значајна оштећења, а поправка је обављана како се и колико могло. Драго нам је да је дошло вријеме да се објекат, прије свега, заштити и уреди, али и да се омогући његово стављање у функцију. Уштеде које ће бити остварене довођењем објекта у стање енергетске ефикасности, као и комфор који би требало да буде на значајно вишем нивоу, свакако су нешто што треба поздравити – рекао је Вујичић.

Школа

Осим енергетског утопљавања објекта „Дервентског листа и Радио Дервенте“, у Дервенти ће пројекта бити реализован и у  ОШ „Никола Тесла“, гдје ће бити замијењени котолови за гријање, који ће бити предати на употребу ОШ „Тодор Докић“у  Календеровцима.

Related posts

Хуманошћу уљепшавају празнике суграђанима

admin

Малени херој дружио се са „Троловцима“

admin

Матеји Лугоњић и Андријани
Плавшић републичке похвалнице

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još