РС-РЕГИЈА

Ковид пропуснице куцају на врата БиХ

Након што је и Србија усвојила одлуку о увођењу ковид пропусница, овај ковид документ, који се прије свега односи на улазак у затворене просторе, као што су угоститељски објекти, куца на врата и БиХ, с тим да би, за разлику од других земаља, по свему судећи, БиХ имала више од једне пропуснице.

Наиме, медицинска струка у БиХ поздравља увођење ове ковид пропуснице, јер, како кажу, она би, између осталог, могла мотивисати грађане да се у већем броју вакцинишу против вируса корона и тако би се колико-толико вратио живот у нормалне токове, а у ресорним министарствима не искључују могућност увођења ове пропуснице, али истичу да још нису покренули конкретне кораке.

Тако је Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравље РС, за „Независне новине“ рекла да би увођење ковид пропусница могло да поправи епидемиолошку ситуацију, ако се буде поштовало на прави начин.

– Тиме с једне стране омогућавамо даље нормалан живот, можемо да се окупљамо, да излазимо, да одлазимо у позориште и културне манифестације, а са друге стране то радимо на сигуран начин – рекла је Аћимовићева.

Истакла је да у епидемиолошком смислу увођење ковид пропусница може утицати на враћање нормалном току живота, а без посљедица ширења вируса.

Ненад Стевандић, шеф тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао је да, ако ове ковид пропуснице допринесу већем броју вакцинисаних грађана, онда то није лоше рјешење.

– Све што доприноси већем броји вакцинисаних, ако ће ковид пропуснице подићи свијест о неопходности вакцинације и ако ће повећати дисциплину у поштовању мјера, онда треба размислити у том правцу – рекао је Стевандић за „Независне“.

Увођење ковид пропусница поздравио је и Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице „Абдулах Накаш“ Сарајево, који је казао да је било која мјера која ће мотивисати грађане БиХ да се вакцинишу у што већем броју добродошла и треба да буде уведена.

– Ако пропусница натјера већи број људи да се вакцинишу, онда је то стварно добра ствар, јер бисмо подигли ниво вакцинације, који мора бити преко 80 одсто – навео је Дрљевић.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС за „Независне новине“ су рекли да још нису разматрали увођење ковид пропусница, али да раде на креирању дигиталног ковид сертификата.

– Када је ријеч о вакцинацији, преболованој болести или резултатима тестирања, важно је напоменути да је ријеч о потврдама које садрже дигиталне елементе, а које немају својство путне исправе – навели су у надлежном републичком министарству.

Додали су да је ово министарство од објаве Европске комисије о ступању на снагу регулативе о успостављању дигиталних ковид сертификата урадило доста када је у питању испуњавање захтјева које је Европска комисија ставила пред државе које нису чланице ЕУ.

– Захтјеви су постављени како би потврде о вакцинацији, преболованој болести и резултатима тестирања биле препознате и прихваћене у европском систему дигиталних ковид сертификата – рекли су у овом министарству, напомињући да ЕУ не тражи јединствене ковид документе, које издаје једна организација, већ је дала препоруке за унифициране потврде, која у свим државама има исте податке и дигиталне елементе.

У Министарству цивилних послова БиХ за „Независне новине“ навели су да су надлежности из области здравства, имунизације, вакцинисања, вођења евиденције вакцинисаних те самим тиме и издавање потврда у надлежности ентитета, односно кантона и Брчко дистрикта.

– Истичемо да сви нивои власти у подручју здравства, на цијелој територији БиХ, већ издају одређене врсте докумената – потврде с циљем доказивања ковид-19 статуса бх. грађанина који путује, са интегрисаним QР кодом који прати техничке стандарде ЕУ – казали су у Министарству цивилних послова БиХ. Додали су да РС и Брчко дистрикт већ имају за своја подручја успостављену, како евиденцију грађана у погледу њиховог ковид статуса, тако и могућност издавања потврда са QР кодом.

– Засад то још није учињено за подручје ФБиХ те имамо парцијална техничка рјешења имплементирана на нивоу неких кантона – навели су у овом министарству.

Из овога можемо закључити да ће, и када је ријеч о издавању ковид пропусница, сваки ентитет, као и кантони, али и Брчко дистрикт имати своје пропуснице.

Горан Черкез, помоћник федералног министра здравства, рекао је да у ФБиХ још нису увели ове пропуснице, али да прате стање у региону.

– Постоји вјероватноћа да ћемо у одређеном тренутку увести исте мјере. Уколико би дошло до увођења таквих мјера, сигурно да би се ишло првенствено на оне најважније службе, почевши од примјера самог здравства – рекао је Черкез.

Истакао је да сваки угоститељски објекат, па и фирма која је у приватном власништву, може увести своје правило.

Да је увођење ове пропуснице могуће, рекао је и Харис Вранић, министар здравства Кантона Сарајево, који је истакао да ће се то посебно односити на затворене просторе, као што су тржни центри, кафићи и ресторани.

– Ово ће се односити посебно на оне затворене објекте у којима није лако носити маску – рекао је Вранић.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Повећана старосна граница за одлазак у пензију

admin

ДО ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ ЗА 15 ДАНА

admin

ДЕКОЛТЕ И МИНИ СУКЊА ЗАБРАЊЕНИ У ШКОЛАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još