Култура

Ликовна колонија „Патковача“
21 годину слави љепоте Укрине

Изложбом скулптура које су производ дугогодишњег рада и сликарских изражаја насталих на прошлогодишњој колонији вечерас је отворена Међународна ликовна колонија „Патковача“ која ће по 21. пут ове године славити љепоте Укрине, феномена воденог цвијета и абоноса.

Организатор ове манифестације која ће умјетнике окупљати до недјеље на истоименом градском купалишту, је дервентско Удружење ликовних стваралаца „Уликс“, а ове године је унијело дашак новитета те је ликовна колонија по први пут отворена у „Абонос арт“ галерији на Харману.

– Дошли су нам умјетници из БиХ, Србије, Македоније и Хрватске и очекујемо још неколико који ће нам се придружити у стварању умјетности и слављењу љепоте Укрине на Патковачи. У наредним данима, колонија ће бити прилика и за представљање музичара и књижевника, тако да смо за сутра планирали музичко вече, а нумере ће нам извести Дамјан Теофиловић и Немања Николић, док је субота резервисана за поетско вече заједно са писцима из „Вихора“ – казао је Саша Богдан додавши да је у оквиру колоније била планирана и инклузивна радионица.

– Због лоших временских услова радионицу коју смо планирали са дјецом са посебним потребама смо одгодили и реализоваћемо је у току љета, као и друге радионице којим имамо у плану да анимирамо наше најмлађе – додао је Богдан.

Већ неколико година на колонији радо учествује професор Марин Милутиновић.

– У Дервенти се осећам као код куће, јер сам упознао предивне људе, влада дивна атмосфера, а оно што је јако вредно јесте да стварамо везе кроз уметност и отварамо врата ка будућности остављајући сведочанства овог дружења – рекао је Марин.

Подршку овој манифестацији пружила је и Туристичка организација града Дервента, а осим бројних умјетника и љубитеља ликовног стваралаштва, отварању колоније присуствовао је и Шеф клуба одборника СНСД у Народној скупштини РС Игор Жунић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, те други посјетиоци.

Related posts

Имитацијама открили глумачке таленте

admin

Малишани били дио „Сизифове борбe за правопис“

Derventski List

ОТВОРЕН ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još