Култура

Видовдану у част музика,
пјесма и стихови

Видовдан, славни празник српског рода, био је вечерас централни мотив концерта под називом „У сусрет Видовдану“ који је салу Центра за културу испунио звуцима музике, пјесме и поезије.

Концерт је организовао Градски одбор Удружења „Ветерани РС“ чији је предсједник Радомир Џигеровић казао је да су културне манифестације поводом Видовдана традиција удружења.
-Ове године то је концерт ансамбла „Бањалучки вез“. Договорили смо се давно у удружењу да се на неки начин, мало несвојствено ветеранима рата, културом боримо против свих негативних дешавања и ратова – рекао је Џигеровић.

Борислав Дробац из ансамбла казао је да су се у Дервенти
представили колажом разноразних композиција.
– С обзиром се концерт зове „У сусрет Видовдану“ онда су се на нашем репертоару пронашле четири композиције са акцентом на Видовдан и оно што Видовдан симболизује. Изводимо неколико врста концерата, свака два мјесеца изводимо концерт у Банском двору са новим репертоаром и то су редовни концерти, радимо и хуманитарне концерте – рекао је Дробац додавши да ансамбл његује традиционалну музику, те да су до сада наступали широм Републике Српске.

„Бањалучки вез“ броји око 35 чланова, а вокални ансамбл се састоји од десетак инструменталиста и толико вокалних солиста.
У програму су наступиле и чланице Пјевачке групе СКУД „Дервента“ уз пратњу хармоникашице Марије Новић, а на крају концерта извеле су пјесму „Ко те има тај те нема“, са члановима гостујућег ансамбла из Бањалуке.
Стиховима је вече уљепшала пјесникиња Недељка Ђукић Боројевић.
-Предсједник ансамбла Борислав Дробац ме позвао да будем гост ансамбла вечерас, у својству пјесника из нашега града, чиме сам веома почаствована. Вјерујем да је ово гостовање „Бањалучког веза“ у нашем граду оставило трага и да ће попримити традиционални карактер, јер се заиста ради о квалитетном саставу и умјетницима који публици имају шта да понуде – казала је Боројевићева.

Концерту је присуствовао и шеф Одсјека за борачко – инвалидсу заштиту Станиша Микеревић.

Related posts

„Прљача“ стиховима гради мостове

admin

У САД-у пронашла епицентар стварања и усавршавања

admin

Сахрањен Славко Покрајац

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još