Друштво

ФОТОГРАФИЈАМА СПАЈАЈУ РАЗЛИЧИТОСТИ

Поводом обиљежавања Међународног дана људских права и Дана Интернационалног мултирелигијског и интеркултурног центра „Заједно“, вечерас је, у организацији ИМИЦ – а Дервента и Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, отворена изложба фотографија под називом „ИМИЦ – мост људима, народима и религијама“.

Свечаности отварања изложбе присуствовао је и начелник општине Милорад Симић са својим сарадницима. Оснивач ИМИЦ – а „Заједно“ у Дервенти Фадил Пелесић истакао је да овом изложбом дервентски ИМИЦ обиљежава свој јубилеј, тачније, пунољетство, јер већ 18 година постоји и дјелује у нашем граду.
-Ми смо постали чланови ИМИЦ – а 1992. године у Минхену и од тада активно радимо у овој организацији која има циљ да повеже људе добре воље, уз поруку да на овим просторима живе људи који желе да живе заједно, да се разумију и међусобно помажу. Дакле, то је наша основна функција коју, како сматрамо, у доброј мјери и остварујемо. Ову изложбу смо организовали у сарадњи са Народном библиотеком, а посебну захвалност дугујемо и ОЕБС-у која је обезбиједила дио средстава за припрему изложбе. Својим присуством вечерашњи догађај увеличали су представници бањалучке канцеларије ове организације Бранкица Тешановић, Свјетлана Станисављевић и Младен Стојчић, на чему смо им веома захвални, као и начелнику општине Дервента – казао је Пелесић.
Он је додао да је у току ове године ИМИЦ „Заједно“ у Дервенти, рачунајући и вечерашњу изложбу фотографија, организовао 13 манифестација, те да су најзначајније међу њима Вече духовне музике, Дервентско срце, као и програми који су уприличени поводом Дана жена, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату и Дана Европе.
-На тај начин покушавамо да одржимо онај дух Дервенте којим је она увијек одисала. Изложба ће бити отворена до краја године, а можда и дуже у зависности од интересовања публике. Наша порука јесте да се не смијемо дијелити по вјери, иако се по вјери разликујемо и управо због тога и окупљамо људе добре воље да у овом сивилу које влада на овим просторима покажемо да ипак има свјетла и да то свјетло гори у нашој Дервени – истакао је Пелесић.
Међу посјетиоцима била је Жанета Бошковић, која је рекла да је велико богатство имати суграђане попут Милице и Фадила Пелесића.
-Било би лијепо када би свака локална заједница имала овакве ентузијасте који своје слободно вријеме, свој новац и све остало користе за изградњу мостова међу људима. Вриједност изложбе огледа се и у томе што су они сакупили и од заборава сачували све ове дивне успомене, што је заиста заслужује сваку похвалу. Поред тога, сачували су и оне фотографије драгих Дервенћана које смо током несрећног рата изгубили – казала је Бошковићева.
Већ 13 година члан хора пензионера „Мозаик“, који дјелује у оквиру ИМИЦ – а, је Софија Ножица.
-То је једно предивно дружење у којем уживам већ 13 година, тачније, члан сам од самог оснивања хора. Ми се не раздвајамо ни по годинама, ни по вјери, националности или било чему другом и то је истинска љепота. Добро смо организовани, а пробе и наступи са нашом професорицом Милијаном Жунић право су задовољство – истакла је Ножица.

Related posts

Дијелови града данас
и сутра без струје

Derventski List

Данас Велика Госпојина

Derventski List

ХПВ вакцинацијом чувамо
здравље наше дјеце

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još