ИзбориИЗДВОЈЕНО

ПОЧЕЛА ИЗБОРНА КАМПАЊА

Изборна кампања за локалне изборе у БиХ, који су заказани за 15. новембар, званично је почела данас и трајаће до 14. новембра до седам часова, када ступа на снагу изборна тишина, саопштила је Централна изборна комисија БиХ и позвала све актере укључене у изборну кампању на фер понашање.

Период изборне кампање у Изборном закону БиХ дефинисан је као период у којем политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност са својим програмом и кандидатима.

У овом периоду политичке странке, коалиције, листе независних кандидата и независни кандидати имају право да воде изборну кампању у мирном окружењу, да организују и одржавају јавне скупове на којима могу слободно износити своје ставове како би стекли подршку бирача, те да штампају и дијеле плакате, постере и друге материјале у вези са изборном кампањом.

Из ЦИК-а подсјећају политичке субјекте да је у изборној кампањи забрањено уклањати, прекривати, оштећивати или мијењати штампане огласе, постере, плакате или друге материјале који се користе у сврху изборне кампање, те водити кампању на начин којим се нарушава полна равноправност.

Такође је забрањено постављање штампаног, писаног или било којег другог материјала у вези са изборном кампањом унутар или на зграде у којима су смјештени органи власти на свим нивоима, јавна предузећа, установе и мјесне заједнице, као и на вјерским објектима, јавним путевима и јавним површинама, односно, дозвољено је само на мјестима предвиђеним за постављање плаката и оглашавање.

Законом је забрањено ношење и показивање оружја на политичким скуповима, бирачким мјестима и њиховој околини, као и ометање скупова дугих политичких субјеката и подстицање других на такве активности.

Није дозвољено ни спречавање новинара да обављају свој посао у складу са правилима професије и изборним правилима, као ни лажно представљање у име било ког политичког субјекта.

Једна од законских забрана на коју ЦИК посебно скреће пажњу јесте кориштење језика који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње.

ЦИК истиче да има овлаштења да изрекне новчану казну до 10.000 КМ и уклони име кандидата са кандидатске листе ако се утврди да је лично одговоран за повреду закона или да поништи овјеру политичког субјекта.

У емисијама електронских медија ниједан политички субјект не може имати повлашћен положај у односу према другом, а званичници на свим нивоима власти који су кандидати на изборима не смију имати повлаштен положај према другим учесницима у изборном процесу.

Related posts

МАРЧЕЛО: ГЛАС МЛАДИХ НЕ ЧУЈЕ СЕ ДОВОЉНО

admin

Зацртани циљеви и пројекти
воде Дервенту напријед

Derventski List

ВИШЕ НОВЦА ЗА УКЛАЊАЊЕ ПАСА ЛУТАЛИЦА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još