ИЗДВОЈЕНОНовости

Чардак живи упркос ранама

Злочин над недужним српским цивилима из насеља Чардак вјечна су туга и опомена, а окупљањем у Спомен – комплексу подигнутом њима у част, присуством молитви и евоцирањем успомена на убијене, поручујемо да је Чардак жив и да живи сјећање на страдалнике, али и нада да ће одговорни за почињене злочине одговарати пред лицем правде.

Поручено је то данас, на Мали Вакрс, у Спомен – комплексу „Чардак“ током обиљежавања 32 године од
највећег злочина над Србима у Дервенти.

Највећи број Срба са Чардака, њих 37, припадници регуларне војске Хрватске и хрватско – муслиманских паравојних формација убили су на Васкрс 26. априла 1992. године, док су остали страдали у логорима.

На мјесту гдје је подигнуто спомен – обиљежје пронађена је масовна гробница са посмртним остацима 19 мјештана, а тијела девет жртава пронађена су у католичком гробљу на Модрану.

Да се на Чардаку десио злочин и да су страдали недужни људи подсјетио је градоначелник Милорад Симић.
-Ти људи су само мислили да требају бити код својих кућа, остати на свом прагу и страдали су. Не смијемо заборавити, опростити треба – казао је Симић истичући потребу достојанственог окупљања и обиљежавања тужне годишњице.
-Нама преостаје да се држимо заједно, да се држимо Србије, не штетимо БиХ, али хоћемо своја права која нам припадају – казао је Симић.
Незадовољство због непроцесуирања одговорних није крио предсједник Удружења ратних заробљеника Дервенте Драго Кнежевић истичући да су ране настале 1992. године још увијек свјеже.

-Данас се сјећамо свих који су побијени на свиреп начин, они нису ратовали у Славонском Броду као што је хрватска војска дошла и ратовала овдје. Убијене су цијеле породице за шта нико до данас није одговарао. Убијене је породица Лазаревић, породица Зорић, породица Ћудић – казао је Кнежевић истичући да је злочинце требало осудити најмање на 500 година за све учињене злочине над недужним српским народом.
-Ако се не може доћи до оних који су починили злочине, онда се може доћи до оних по командној одговорности. За све учињено нема оптужнице, нема суђења и то је јако жалосно – казао је Кнежевић.
Далибор Ђекић имао је само 14 година када му је отац Слободан убијен на кућном прагу, и то на Васкрс.
-Осјећања су данас помијешана, туга и жал. Ја сам имао 14 година када саж остао без оца и то је оставило празнину у срцу и души цијелога мога живота. С друге стране сам поносан јер је мој отац са комшијама уписао се у историју нашег града, уткао себе у темеље наше републике. Христос је рекао својим ученицима прије страдања „Не брините, не бојте се, јер ће ваша жалост окренути на радост“ – казао је Ђекић.
Сјенима чардачких мученика поклонили су се чланови њихових породица, градоначелник Милорад Симић и предсједник Скупштине града Бојан Радановић, делегације Удружења ратних заробљеника, Градске борачке организације, Удружења „Ветерани Републике Српске и Организације старјешина ВРС, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила града.
Вијенце су положили и представници Полицијске станице, Центра за ненасилну акцију Београд/Сарајево, те делегације политичких партија СНСД, СДС, СП, ПДП, ДНС, УС, НДП и Народног фронта.

Related posts

Успомене из ђачких дана живе и послије пола вијека

admin

Вјечно сјећање
на ратом однесене животе

Derventski List

АКЦИЈА ДАРИВАЊА КРВИ 9. ЈУЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još