Друштво

БЕЗ СТРУЧНОСТИ И ЉУБАЗНОСТИ НЕМА ДОБРОГ МЕСАРА

Овај посао је баш као и сваки други, није ништа тежи, нити лакши од осталих. Међутим, као и код сваког занимања, важно је да човјек воли оно што ради.

Ријечи су то познатог дервентског месара Богољуба Марића, који је већ 18 година запослен у „Месници Нединић“. Средњу месарску школу завршио је 1986. године у Дервенти, заједно са власником меснице у којој је запослен.

– Када сам уписао средњу школу мислио сам да никада у животу нећу радити тај посао, али ето десило се управо супротно. По завршетку школе одмах сам почео да радим у предузећу „Месар“, гдје сам био запослен све до рата – казао је Марић додавши да није могао ни претпоставити да ће свој радни вијек провести у месници.

Када би имао прилику да поново бира занимање, опет би, каже, изабрао исто, мада као средњошколац није тако размишљао.

– Често се може чути да је сваки почетак тежак, али у мом случају није било тако. У то вријеме, моји школски другари и ја заједно смо почели да радимо на истом мјесту, па смо највјероватније те почетничке муке несвјесно пребродили и ништа нам није било тешко. Све је то некако било спонтано и брзо сам се, кроз дружење, навикао на рад у својој струци – присјетио се овај врсни мајстор за месо.

Да би неко постао добар месар, према Марићевим ријечима, потребно је знање, али и љубав према том послу.

– Дакле, неопходни су воља и жеља за радом, љубав према занату, али и упорност – додао је Марић сматрајући да је једна од кључних ствари у овом послу, приступ према муштеријама.

– Месар мора бити љубазан, комуникативан и сусретљив, јер је поента у томе да се муштерија поново врати, а вратиће се само ако је у потпуности задовољна купљеном робом, али и услугом. Чак и онда када човјек и није баш најбоље расположен, дужан је да се купцу обрати са осмијехом – рекао је Марић, који је међу купцима у нашем граду познат управо по стручности, али и опхођењу према муштеријама.

Савјет почетницима

Овај мајстор свог заната савјетује почетницима у овом послу да не бјеже од савјета искусних колега.

–  Млад месар, почетник, мора слушати савјете од старијег искусног радника, односно, колеге како би научио и савладао све што је потребно – казао је Богољуб Марић.

Related posts

Подмладак богатији за 615 ученика

admin

Конкурс за упис ученика у Стручну и техничку школу

admin

„Дервентско срце“
од 22. до 29. јула

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još