ДруштвоИЗДВОЈЕНО

БУДНО ПРАТЕ И РАЗБИЈАЈУ ГРАДОНОСНЕ ОБЛАКЕ

Ослушкивање временских прилика и приправност за потребе разбијања градоносних облака задатак је Дервенћана који као стријелци Противградне превентиве Републике Српске дежурају на 13 противградних станица.

Овог прољећа стријелци имају и више него пуне руке посла, а већ су током четири дана дејствовања у Дервенти испалили 16 противградних ракета. Сезона одбране која траје од 15. априла до 15. октобра, у противградне станице које се налазе у Мишинцима, Кострешу, Бунару, Модрану, Доњем Вишњику, Малој и Великој Сочаници, Горњем и Доњем Детлаку, Доњим Церанима, Доњој Бишњи, Пјеваловцу и Пољу, смјешта стријелце који будно прате инструкције и дејствују по потреби.

Андрија Стринић на свом имању у Кострешу има комплетну конструкцију за одбрану од града.

– Већ десет година се бавим овим послом, а све је почело из жеље да првенствено браним своје усјеве. Током противградне сезоне која траје шест мјесеци у приправности сам. Данима када постоји могућност од градоносних облака, из Противградне превентиве нам јављају координате и дају сва остала упутства прије самог испаљивања ракета – каже Стринић додајући да сви стријелци пролазе обуку за дејствовање, те да се ради о озбиљном и одговорном послу.

– Сви ми који управљамо лансерима покривамо поприлично велика подручја и свјесни смо значаја противградне заштите – додаје Стринић.

Противградним станицама у Мишинцима и Модрану већ 13 година руководи породица Кузмановић.

– Отац и ја смо завршили обуку за руковођење и убрзо после тога задужили смо станицу у Модрану – казао је стријелац Драгослав Кузмановић додавши да је са противградне станице у Мишинцима у току протеклих седам дана испаљено пет ракета.

Сада је сезона невремена и града и ово је период када треба да будемо у приправности и за грешке нема мјеста – наглашава Кузмановић.

Ово прољеће са нестабилним временским приликама, истичу у Противградној превентиви, изискује готово сталну приправност, а од почетка године стријелци су на читаво подручју Републике Српске дејствовали са 404 противградне ракете.

– На подручју општине Дервента у току сезоне могуће је да се јави максимално 15 дана са градом и суградицом, док је просјек до шест дана годишње. Поређења ради, претходне године са дервентског подручја дејствовано је са 85 противградних ракета у току девет дана, док је ове године већ испаљено 27 ракета рекао је директор Противградне превентиве Тихомир Дејановић.

Натпросјечна нестабилност атмосфере, која је евидентна посљедњих неколико година, доводи до честих појава невремена праћеног градом, а задатак Противградне превентиве је свођење штете од града на најмању могућу мјеру.

Градоносна подручја

Из Противградне превентиве истичу да је у Републици Српској најградоносније подручје Бијељине, Градишке и Прњавора, те Дервенте и општина које се налазе уз ријеке Саву и Босну.

Капацитет

На почетку противградне сезоне 2020. године на брањено подручје распоређено је 209 класичних противградних станица, 54 аутоматске противградне станице и 35 приземних генератора сребро – јодида. А обезбијеђено је 2.565 ракета, те 3.000 литара метеоролошке отопине сребро – јодида.

Related posts

ПОЧЕО СЕМИНАР О ОДВИКАВАЊУ ОД ПУШЕЊА

admin

„Троловци“ радознало разгледали ватрогасну опрему

admin

ВЕЋИ БРОЈ НАСЕЉА СУТРА БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još