ИЗДВОЈЕНОНовости

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА, СВЕЧАРСКИ ДАН ЗА ДЕРВЕНТУ

Дервента данас прославља Дан општине, а Саборни храма Успења Пресвете Богородице крсну славу, Велику Госпојину, а тим поводом организован је низ свечаности.

Обиљежавање овог, за нашу општину значајног празника, започело је литургијом у Саборном храму, а велики број вјерника помолио се и приступио светој тајни причешћа, за коју се претходно припремао вишедневним постом.

– Ове године својим трудом, молитвама и новчаним прилозима успјели смо да купимо нова црквена звона, те позивам све вјернике, који су у могућности, да се у суботу окупе испред храма у 8.30 часова и присуствују освештању звона – рекао је свештеник Радојица Ћетковић. Овогодишња кума славе храма била је Миланка Панзаловић, а прославу је увеличао наступ Српског црквеног пјевачког друштва „Србадија“ из Бијељине. По завршетку литургије услиједила је литија до централног споменика подигнутог у знак сјећања на борце погинуле у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату, гдје је служен парастос. Сјенима палих бораца Српске поклонили су се и вијенце положили начелник општине Милорад Симић, делегација Скупштине општине, градоначелник Пинерола Лука Салваи, те делегација организације „Аркобалено“ на челу са Силваном Фером. Пошту страдалима одале су и делегације организација и удружења проистеклих из протеклог рата, Општинског одбора СУБНОР-а, Полицијске станице, као и политичких партија.

Предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић рекао је да је слободу српског народа на подручју општине Дервента својим главама платило 608 бораца, те да је рањених било више од 4.000.

– Најважнија тековина наше четворогодишње борбе јесте слобода коју данас уживамо, а слобода подразумијева право и могућност да своје празнике славимо онако како ми то желимо. Велика Госпојина један је од највећих празника за све Дервенћане, који Дервенту доживљавају као свој дом – истакао је Вујичић.

У великој сали Центра за културу у току је свечана сједници Скупштине општине, на којој ће бити додијељена највиша општинска признања, а којој присуствује и предсједница РС Жељка Цвијановић, представници Владе РС, народни посланик Игор Жунић, те бројни званичници и представници јавног живота Дервенте и околних општина.

Related posts

ПОДРШКА РАДУ ОПШТИНСКОГ ШТАБА И ЈАВНИХ УСТАНОВА

admin

Приједлог Влади да настава почне 1. септембра

admin

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ДЕРВЕНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još