ИЗДВОЈЕНОНовости

Гимназија 110 година ризница знања

Изложбом у просторијама Средњошколског центра „Михајло Пупин“, откривањем бисте са ликом овог српског великана, те свечаном академијом, данас је обиљежено 110 година од оснивања Гимназије у Дервенти, те Дан школе.

– Наша установа и наш град данас славе веома значајан јубилеј и то 110 година од оснивања Гимназије у Дервенти и вјерујем да смо сви веома поносни. Више од половине свјетских земаља нема традицију постојања дужу од вијека, што даје додатни значај нашој традицији. Наша Гимназија основана је давне 1912. године као Нижа реална гимназија у Дервенти, а како су године и деценије пролазиле, она је прерастала називе, мијењала се структура радника, кадра, али је наставила да постоји и да сваке године изњедри бројне генерације младих, талентованих и образованих људи који су мијењали свијет у којем живимо – рекла је директорица ове установе Гордана Асентић, а генерални покровитељ данашње манифестације је град Дервента на челу са градоначелником Милорадом Симићем.

– Дервента има добру традицију обиљежавања јубилеја и то Учитељске школе, Дервентског листа, водовода, болнице, а у Дервенти је била и прва дирекција Жељезница БиХ коју је инсталирала Аустроугарска. Све ово, али и бројне друге установе и области са дугом традицијом указују да је у Дервенти живот цвјетао и прије више од вијка – рекао је Симић.

Поводом данашње свечаности уприличено је и откривање бисте са ликом Михајла Пупина, чије име ова установа носи од школске 2014/2015. године, а аутор бисте је професор Вујадин Малешевић. Бисту је заједно са директорицом школе, градоначелником и замјеницом министра просвјете и културе РС Јасмином Болобан, открио некадашњи ученик Гимназије, а данас делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.

– Ове године навршило се пуних 60 година од када сам уписао Гимназију која је тада носила назив „Владо Шупут“, а која се налазила у центру Дервенте, у згради преко пута општине Дервента и с поносом сам био ученик ове Гимназије. Данас сам сретан човјек што сам позван на ову велику свечаност и што се налазим пред овом зградом гдје сам, као и многи ђаци, поштовао уважене професоре, а којима могу да се захвалим за оно што сам постигао у својој дугогодишњој каријери – рекао је Новић.

Задовољство поводом обиљежавања јубилеја подијелио је и вајар Драго Хандановић.

– Моја генерација је матурирала 1959. године у овој установи, а значајно је истаћи да је Дервента и тада водила рачуна о својим будућим интелектуалцима доводећи професоре из Београда и Загреба да нам подијеле знање, а и општина је купила аутобус који нас је сваки дан превозио у Гимназију – рекао је Хандановић који данас живи у Добоју, али како истиче, радо долази у родни град.

У оквиру ове манифестације одржана је свечана академија чији програм су обогатили ученици пјесмом, рецитацијама и плесом, те дервентска књижевница Александра Мариловић бесједом о школи и глумац Горан Јокић отјелотворивши лик Михајла Пупина. Овом приликом додијељене су и плакете за континуиран рад у овој установи и допринос школи и образовању Будимиру Боровчанину и Јованки Петрушић. Низу манифестација којима је обиљежен јубилеј постојања Гимназије и Дан школе осим представника Градске управе и дервентских основних и средњих школа, присуствовали су и представници јавног и вјерског живота.

 

 

Related posts

Живљење виртуелних
живота погубно по човечанство

Derventski List

ПОДИЈЕЉЕНО ВИШЕ ОД СТОТИНУ ПАКЕТА ПОМОЋИ

admin

ДАН ШКОЛЕ ПРОСЛАВЉЕН УЗ ПРИРЕДБУ И ЂАЧКИ БАЗАР

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još