Друштво

ГРАЂАНИ ПОСТАЈУ ЗАВИСНИ И ОД ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА И ИГРИЦА

Проблеми са алкохолом и наркотицима најчешћи су узроци због којих се пацијенти јављају у Центар за ментално здравље дервентског Дома здравља, а неријетко се појаве и типови нових врста зависности, попут зависности од интернета, друштвених мрежа и игрица.

Новембар, познат као мјесец борбе против болести зависности, идеално је вријеме да се скрене пажња на свеприсутну појаву зависности која, у одређеном облику, погађа све генерације.

Специјалиста психијатрије у Центру за ментално здравље др Игор Ђујић каже да су у посљедње вријеме присутне и зависности новијег типа, попут зависности од одређене врсте понашања.

– Дакле, то су интернет, телефон, игрице и друштвене мреже, а ријеч је о млађој популацији, тачније, о дјеци и адолесцентима. Они се махом, у пратњи родитеља, јер су у питању малољетна лица, јављају психологу, а не психијатру – рекао је др Ђујић додајући да се спорадично појаве и случајеви зависности од седатива, никотина или коцке.

Према његовим ријечима, у дервентском Центру за ментално здравље регистровано је неколико десетина пацијената који се боре против болести зависности.

– Чињеница је да је број регистрованих корисника неколико пута мањи од стварног броја корисника и то је такозвана тамна бројка. Када су у питању болести зависности један од највећих проблема јесте управо то што људи не траже стручну помоћ све док не дођу у веома тешку ситуацију из које сами не могу да пронађу излаз – додао је др Ђујић истичући да је у нашем друштву и даље присутна стигма од психијатра и одређеног стања.

Он је нагласио да ће свако ко дође у Центар за ментално здравље бити примљен достојанствено, са уважавањем и уз апсолутно поштовање љекарске тајне.

Програм за дјецу

Др Игор Ђујић је подсјетио да Центар за ментално здравље већ трећу годину заредом учествује у реализацији програма под називом „Брига о дјеци – заједничка одговорност и обавеза“, под патронатом републичких институција.

– Овај програм спроводимо у свим основним и средњим школама на подручју општине, гдје одржавамо предавања и радионице, с тим да реагујемо и у интервентним ситуацијама у зависности од потребе – казао је Ђујић.

Related posts

Нови пројекат усмјерен ка оснаживању жена

admin

Велике врућине кваре храну

admin

Дио „шакалијаде“ било
више од 900 ловаца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još