ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента достојанствено одала почаст хероју

Дајући улици име по мом сину, Дервента је показала да није заборавила своје ратне хероје и дала путоказ за будуће генерације да наставе да његују поштовање и сјећање на све борце који су своје животе дали борећи се за слободу и отаџбину.

Казала је то Дервентском листу Саја Новић, мајка пилота Боре Новића који је погинуо 19. новембра 1994. године у Одбрамбено – отаџбинском рату, извршавајући борбени задатак управљајући авионом „Орао“, а по којем је добила име нова улица која је изграђена у новој индустријско – пословној зони поред некадашњег ГП „Рада“.

– Велика ми је част и захвална сам на иницијативи и на прихватању иницијативе да се мом сину Бори на овај начин ода почаст – додала је мајка настрадалог пилота.

Иницијативу да нова улица која спаја Жељезничку и Улицу 1. маја понесе име пилота Боре Новића покренуо је његов саборац, Златко Микеревић, такође пилот.

– Боро је прије свега био добар човјек, добар друг и врхунски пилот. Био је добровољац, што је подвиг вриједан сваке хвале, посебно ако узмемо у обзир да ни Република Српска није имала много пилота, а камоли Дервента. Био је неустрашив, борио се срцем и ја сам поносан што могу да кажем да сам дијелио „ваздушни простор“ са њим – казао је Микеревић додавши да се оваквим гестом одаје заслужена почаст пилоту Бори Новићу.

Мајор Боро Новић рођен је у Јаши Томићу у Србији 30. јануара 1964. године, а са навршене четири године сели се у Доње Церане, родно мјесто својих родитеља. Похађао је Ваздухопловну војну гимназију „Маршал Тито“ у Мостару, а потом и Ваздухопловну војну академију гдје је 1987. године промовисан у звање пилота са чином потпоручника.

Почетком 1992. године добија прекоманду у Ужице, а потом у Краљево, те се 23. јуна 1992. године добровољно ставља на располагање војсци тадашње Српске републике. По доласку у борбену ескадрилу на аеродрому Маховљани извршавао је борбене летове. Погинуо је 19. новембра 1994. године извршавајући борбени задатак као пилот Војске Републике Српске у рејону Цазина. У тренутку погибије Новић је имао чин капетана 1. класе, а постхумно је унапријеђен у чин мајора авијације.

Одликован је Орденом заслуга за народ и Орденом Милоша Обилића за храброст.

Улица

Изградња улице поред „Рада“ заједнички је подухват локалне управе и привредника. Изградња улице поред „Рада“ заједнички је пројекат привредника и локалне управе, односно јавно – приватног партнерства. Како су раније навели из Општинске управе, из буџета општине је из асфалтирање Улице Боре Новића издвојено око 142.000 КМ, а пет привредника обезбиједили су 100.000 КМ за подземне радове, фекалну и оборинску канализацију, те припрему терена за асфалтирање. За непуну годину у овај дио града биће уложено око 20 милиона марака што би требало да обезбиједи 200 нових радних мјеста.

 

Related posts

Поштовати прописане мјере, појачане контроле

admin

Донесен правилник о расподјели пољопривредних подстицаја

admin

ОБУСТАВЉА СЕ НАСТАВА У ШКОЛАМА У РС ДО 1. НОВЕМБРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još