ИЗДВОЈЕНОНовости

Дом здравља добио ново санитетско возило

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић уручили су данас кључеве 15 савремено опремљених санитетских возила, укупне вриједности 1.601.955 КМ, руководиоцима 15 здравствених установа, медју којима је и Дом здравља Дервента.

Уручивању кључева присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Цвијановићева је казала да је набавка 15 санитетских возила један од начина да Српска покаже способност својих институција, у овом случају Владе, да интервенише према свим оним секторима који су важни за здравље грађана, али и за функционисање цјелокупног система.

– Ово је подршка која иде у континуитету. Некада се она огледала кроз изградњу стратешки важних објеката, нових болница, тако да у свакој нашој регији имамо модерну болницу која пружа адекватне услове и нашим пацијентима и нашим здравственим радницима – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ту су и многобројне санације, реконструкције домова здравља, али паралелно с тим и издавајање средстава да би се обезбиједила адекватна опрема, те, као и у овом конкретном случају, одговарајућа санитетска возила.

– Република тиме показује и свој капацитет и способност да реагује, да се развија, да интервенише у оним областима у којима је то потребно. Сигурна сам да ће ово у значајној мјери олакшати општинама којима су додијељена возила – навела је Цвијановић.

Премијер Српске рекао је да посљедњих десет година, у нове здравствене објекте, опрему и лична примања радника у здравству уложили смо више од милијарду КМ.

– У посљедње три године обезбијеђено је 45 нових санитетских возила распоређених једнако широм Српске. То је доказ да Република Српска има свој правац развоја и она је гарант нашег опстанка и постајања на овим просторима – поручио је Вишковић.

Предсједник Владе рекао је да Влада у континуитету, већ десетак година, улаже у здравствени систем, што се показало као више него исправна одлука, поготово у годинама ковида, када је Српска имала спремне здравствене капацитете. Вишковић је додао да ће Влада наставити да улаже у здравство у пуном капацитету, истичући градњу болница у Требињу, Добоју и Зворнику.

– Чекамо пројектну документацију за болницу у Приједору, реновира се болница у Градишци, као и у Фочи, тако да Српска сигурно неће стати са инвестицијама у здравствени сектор док не заокружи све потребе Републике Српске, од Требиња до Новог Града – нагласио је премијер Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да данашњи догађај показује способност Владе да инвестира у нова возила.

Он је додао да Република Српска на овај начин показује своју способност да гради ново, купује ново, инвестира у ново.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да је 15 санитета додијељено здравстевним установама широм Српске у складу са њиховим потребама.

– У посљедње три године обезбијеђено је 45 санитета. Ово је само дио опреме који Влада Српске улаже у здравствени систем. Континуирано радимо на опремању и изградњи нових објеката, од амбуланти до болница, тако да несмањеном брзином улажемо огромне капацитете у наш здравствени систем – нагласио је Шеранић.

Он је додао да су ти капацитети омогућили Републици Српској да адекватно одговори на изазове које је у посљедње двије године донијела пандемија.

Нова санитетска возила, које је набавила Влада Српске, обезбијеђена су, измедју осталих, за Универзитетски клинички центар Републике Српске, Болницу „Свети врачеви“ у Бијељини, те за домове здравља у Бањалуци, Берковићима, Братунцу, Власеници, Дервенти и Источном Сарајеву.

(РТРС)

Related posts

ВОДА СТИЖЕ ДО 700 ДОМАЋИНСТАВА ОСИЊСКОГ КРАЈА

admin

Креће вакцинација против короне у Српској

admin

ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОЛИЦИЈЕ РС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još