Друштво

До љета нови иконопис

Живописање цркве Светих Кирила и Методија у Дријену, које се обавља захваљујући подршци вјерника и других донатора, даће унутрашњости богомоље нови изглед и духовну вриједност, а завршетак иконописа очекује се до љета.

Свештеник Давор Петковић казао је да су радови на фрескописању цркве у Дријену почели 2021. године благословом епископа зворничко – тузланског Фотија, а живопосање је повјерено Велибору Билићу из Дервенте и Ненаду Глишићу из Зворника.

– Планирани завршетак радова је до јула како би 15. септембра дочекали владику који ће освештати живопис. Радови се финансирају прилозима мјештана, оних који живе у Дријену, као и наших људи који су у дијаспори. Богу хвала и вјерном народу, који је има осјећај за своју цркву, вјеру и село – рекао је Петковић.

Фрескописац  Велибор Билић објаснио је како је текло фрескописање.

– Најприје смо урадили горњу зону олтара, а наредне године и преостали дио, односно свеукупно око 80 квадратних метара простора. У наставку је осликан свод са зидовима, односно око 60 квадрата, а тренутно завршавамо и посљедњи дио који се просторе на око 130 квадрата – рекао је Билић наводећи да при осликавању користе комбинацију акрилних боја са пигментима. 

– Дијелом користимо и златну боју којом радимо ореоле и неке златне позадине – појаснио је Билић. 

Предсједник Црквеног одбора Раденко Васић рекао је да се нада да ће фрескописање бити завршено у складу са планом, а осим тога, предивђени су и други радови.

– Црквени одбор и свештеник донијели су одлуку да овог прољећа и љета буде завршена изградња мокрог чвора уз постојећу црквену салу. И овог пута очекујемо учешће мјештана, а тражићемо и помоћ од Градске управе, и сви који желе да учествују могу да нам се јаве, а циљ нам је да и овај дио радова буде завршен до јесени – рекао је Васић.

Мјештанин Маринко Думанић изразио је радост што се фрескописање храма приводи крају.

– Наши Дријењани су познати по томе да желе да помогну и граде своје село. Вјерујем да сви заједно можемо сакупити прилоге за финансирање ових радова. Тако смо радили и на другим пројектима у селу – казао је Думанић који је и члан Црквеног одбора.

Историјат

Храм  у Дријену изграђен је 1972. године, а генерално је обновљен 1999. године. Иконостас је израђен од храстовине, а прилог је др Симе Билбије из Бањaлуке.

Related posts

ОД СМЕЋА ОЧИШЋЕНЕ И ПОКОШЕНЕ ОБАЛЕ УКРИНЕ

admin

Возачи опрез, почела је школска година

admin

Црква и вјерници обиљежавају Велики петак

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još