ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Драгојевићи коначно имају
нормалне услове за живот

Седмочлана породица Драгојевић, мајка Жељана и њених шесторо дјеце, на прагу Нове 2023. године уселили су у своју кућу у Новом насељу, осјетивши по први пут топлину дома у којем ће дочекати Божић и крсну славу, али и све наредне празнике.

Драгојевићи су кућу добили захваљујући организацији „Срби за Србе“, те Градској управи, Центру са социјални рад и дервентским привредницима који су удруженим снагама помогли да ова породица има кров над главом. Осмијеси и радост на лицима мајке Жељане и њене дјеце титрали су и данас када их је посјетио градоначелник Милорад Симић са сарадницима, генерални секретар организације „Срби за Србе“ Саша Вигњевић, те представници Центра за социјални рад и привредници.

– Презадовољни смо условима у новој кући. Имамо гријање, дјеца имају своје собе и простор, што је заиста најважније, а и коначно имамо кухињу па могу, као и свака домаћица, да припремам оброке. Биће доста лакше припремити све за празнике и крсну славу, дочекали смо Нову годину под новим кровом и све ће бити боље – рекла је Драгојевићева додавши да на прољеће планира да уреди простор око куће за пластеник.

Петнаестогодишња Ана Марија Драгојевић каже да се њен, али и живот њене браће и сестара, драстично промијенио пресељењем у њихову кућу.

– Срећа је и данас превелика, неописива. Све је другачије у односу на стару кућу. Свако има своју собу, купатило је прихватљиво и има више простора. Живот је сада лакши, имамо и боље услове за учење и топлије је – рекла је Ана Марија.

На читав ток пројекта који је вратио осмијех на лица свих чланова ове породице, подсјетили су из организације „Срби за Србе“. 

– Од наше прве посјете породици Драгојевић 2019. године до дана усељења прошло је три године и три, четири мјесеца, што је заиста дуго, а великим дијелом је радове омела пандемија корона вируса, а добар дио времена смо утрошили и за прикупљање средстава. Ми смо 2021. године кренули да тражимо плац, купили и обезбиједили земљиште уз помоћ града, а даље је слиједио процес прибављања дозвола и са првим лијепим данима 2022. године почели су радови. У децембру смо коначно и уселили породицу у кућу – објаснио је Вигњевић додавши да је вриједност цијелог пројекта око 150.000 марака.

– Основа куће је девет пута девет метара и опремили само приземље, а урађено је и поткровље, које ће у будућности, према могућностима или породица опремити или људи добре воље или пак организација. Кућа се састоји од соба за дјечаке и дјевојчице, једне собе која је предвиђена за мајку, те дневног боравка са кухињом, што вјерујемо да је довољно за један лијеп живот – казао је он додавши да организација наставља да дјелује у Дервенти.

Сваки корак акције помоћи за Драгојевиће пратила је Градска управа.

–  Кроз свој посао сам наишао на много добрих људи, али људи из организације „Срби за Србе“ заиста одушевљавају, позитивно изненаде иницијативама, дјелима и добро сложеним послом. Без обзира што је пројекат трајао мало дуже, због пандемије корона вируса, донатора и, генерално, тешких времена, завршетак је вриједан честитке и хвале. Као градоначелник, помогао сам више морално, него материјално, али свакако ова фантастична помоћ организације допринијела је да  самохрана мајка шесторо дјеце живи у топлом и да су срећни, што се види и у њиховим погледима – рекао је градоначелник Милорад Симић истакавши да је највећи благослов бити у прилици помоћи и притом бити срећни.

Иницијатива за обезбјеђење дома Драгојевићима потекла је из дервентског Центра за социјални рад, а директорица ове установе Маја Поповић није крила задовољство успјешно реализованом акцијом.

– Центар за социјални рад као орган старатељства је препознао капацитете Жељане као самохраног родитеља, односно утврдио да она може да врши своју родитељску улогу. Ступили смо у контакт са организацијом „Срби за Србе“ и ово је данас велики, свечан дан за нашу локалну заједницу – рекла је Поповићева.

Друштвену одговорност у овом случају показали су и дервентски привредници помогавши да Драгојевићи имају живот достојан човјека.

– Ми смо свој допринос овој акцији дали кроз припрему техничке документације, израду урбанистичко – техничких услова и осталу неопходну документацију за добијање грађевинске дозволе. Када су у питању хуманитарне акције, човјек не размишља много, него тежи да помогне у складу са могућностима – рекао је власник фирме „Топ инжињеринг“ Љубиша Топић којем ово није прва хуманитарна акција којој се одазвао.

Related posts

Драгиши Живковићу
плакета за 50 даривања крви

Derventski List

Од данас дозвољена музика уживо и публика на спортским теренима

admin

Трагедије и тежак рад обиљежили живот

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još