ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ЖИВОТ И ДЈЕЛО МИЛАНКОВИЋА ДО 7. ОКТОБРА У ДЕРВЕНТИ

Живот и достигнућа једног од највећих српских научника Милутина Миланковића уоквирени у изложбу, представљени су данас Дервенћанима у Центру за културу.

Савез иноватора Републике Српске организовао је ову изложбу поводом 140 година од рођења математичара, астронома, климатолога, геофизичара, грађевинског инжењера и доктора техничких наука, а у нашем граду ће бити постављена до 7. октобра.

Генерални секретар Савеза иноватора РС Љубиша Пашић казао је да је ријеч о изложби на којој је Миланковић представљен на 28 банера.

– Чињеница је да се у нашем народу мало зна о Милутину Миланковићу, а поред Николе Тесле и Михајла Пупина, ријеч је о великану који заслужује да се о њему говори, не само из почасти, већ и из корисности за сваку генерацију, која треба да се образује на узорима какви су ови великани – истакао је Пашић.

Ученик трећег разреда гимназије Дејан Китоњић казао је да је изложба одлична, те да је одушевљен начином на који су представљене чињенице из живота и рада Милутина Миланковића.

– Данас смо имали прилику да научимо нешто више. Наиме, подаци су приказани на веома занимљив начин и праћени су илустрацијама, што је веома важно када је памћење у питању – рекао је Китоњић додавши да га наука веома занима.

Наставник математике, физике и информатике у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Бојан Радовић истакао је да су ученици, али и наставници имали прилику да сазнају нешто више о првом Србину који је постао доктор техничких наука.

– Између осталог, његов значај се огледа у објашњењу климатских промјена, приједлогу измјене јулијанског календара и још много тога. Вриједна пажње је и његова сарадња са модерним научницима тог доба – казао је Радовић.

Related posts

Позивају суграђане да донирају књиге за школску библиотеку

admin

СЛИЈЕДИ ОБИЛНА КИША, ЦИВИЛНА ЗАШТИТА У ПРИПРАВНОСТИ

admin

ПОКРЕНУТЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ВОДОВОД У ЖЕРАВЦУ И БОСАНСКИМ ЛУЖАНИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još