Друштво

ЗВАНИЧНИЦИ ОСУДИЛИ ПОСТУПАК АМБАСАДОРА

Поступак амбасадора БиХ у Катару Бисере Турковић која је спријечила КУДМ „Босиљак“ из Дервенте да учествује на међународном фестивалу у тој земљи осудили су данас званичници Републике Српске и БиХ.

Чланови „Босиљка“ нису отпутовали у Катар, јер им је амбасадор БиХ у тој земљи забранила да наступају и представљају БиХ, након што су одбили да учествују на обиљежавању 1. марта, који се у ФБиХ прославља као Дан државности БиХ.

Министар иностраних послова БиХ у техничком мандату Игор Црнадак изјавио је данас Срни да је било какав негативан утицај на учешће КУДМ из Дервенте на Међународном фестивалу фолклора у Катару, уколико је то тачно, потпуно неприхватљив и за сваку осуду.

– Ако је тачно оно што смо ми добили од КУД-а и ако су њихове тврдње тачне да је амбасадор утицала на то да они не иду, то је за сваку осуду. Потпуно је неприхватљиво да се тако један амбасадор понаша – рекао је Црнадак.

Он је истакао да је МИП био у контакту са „Босиљком“ и подржало њихов наступ у Катару.

– Министарство јуче није успјело да ступи у контакт са амбасадором и добије став Амбасаде БиХ у Кувајту. Јутрос смо се чули са њом и очекује се да она до краја дана Министарству достави потпуну информацију о овоме. Након тога Министарство ће о цијелом случају обавијестити Предсједништво БиХ – појаснио је Црнадак.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић осудила је поступак Турковићеве поручивши да је неприхватљиво спречавање наступа ансамбла из Српске у Катару зарад дневнополитичких интереса.

Она је навела да ће затражити цјеловиту информацију од овог друштва, али и од представника Републике Српске на нивоу БиХ како би Министарство просвјете и културе Српске могло да заузме став о овом питању.

– Квалитетан рад и посвећеност наших културних стваралаца препознат је на међународној културној сцени, стога је немогуће оправдати овакав поступак оних чији је задатак да раде на промоцији културних вриједности наше земље – рекла је Срни Тривићева.

Руководилац „Босиљка“ Стана Наградић казала је да је ово друштво било све припремило за пут у Доху, а купљене су биле и авионске карте.

Related posts

Ђаци путници од понедјељка ће имати превоз

admin

Данас исплата једнократне помоћи пензионерима

admin

ОБИЉЕЖЕН ДАН И СЛАВА ЦЕНТРА „БУДУЋНОСТ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još