ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Зимско „облачење“ возила празни новчанике

Посједовање зимске опреме на возилима обавезна је од 1. новембра, а с обзиром да талас поскупљења није заобишао ни ову браншу, власници аутомобила мораће да издвоје значајно више новца за зимско опремање.

Гуме, акумулатори, антифриз скупљи су него лани, док у аутомеханичари, за сада, држе исту цијену услуга. Иако је опремање возила за зиму законска обавеза, многи суграђани, иако уз негодовање, возила увелико припремају за зимске услове.

– Очекивао сам раст цијена и зимске опреме, тако да сам одлучио да набавим само двије нове гуме и нове ланце. Свакако, замјенићу и антифриз и уље, као што радим и сваке године, иако све кошта више него прошле године – рекао је суграђанин Горан Д. додавши да је позитивно у једино то што услуге вулканизера нису поскупјеле.

Међутим, у аутомеханичарским радњама у Дервенти не искуључују ни могућност промјене цијене својих услуга.

– Обављамо комплетно сервирисање и припрему возила за зиму, што подразумијева провјеру антифриза, текућине за шофершајбну, метлице брисача, сигнализације, пнеуматика и акумулатора. Одлучили смо да за сада да не подижемо цијену услуга, али не знамо да ли ћемо успјети да опстанемо са тим цијенама у наредном периоду – рекли су из ауто -сервиса „Бато“ додавши да највише муштерија тражи основну припрему аутомобила за зиму.

– Слабо ко купује нове гуме, јер је најтраженија „петнаестица“ поскупјела за 20 марака у односу на лани. Углавном сви траже замјену антифриза, који је поскупио отприлике двије, три марке по литру. Акумулатори су поскупјели око 30 одсто у односу на прошлу годину тако да се цијене крећу од 140 до 150 КМ – кажу у сервису „Бато“.

Из ауто – центра „Ружичић“ кажу да нема пада потражње за новим гумама, иако су скупље.

– Ко је куповао гуме ранијих година купује и сад, тако да је потражња прилично иста као и прошле године, само што су скупље. За сваку набавку гума, нова је цијена. Нудимо и услугу замјене и балансирања гума, а цијена је непромијењена, односно у зависности од димензије кошта од осам до 15 КМ – кажу у овом ауто – центру.

У сервису „МБ Моторс“ у Пољу истакли су да се већина муштерија опредјељује за куповину пнеуматика по некој просјечној цијени.

– Ми већ двије године заредом имамо „Континентал“ групацију, јер смо њихов сервис, додуше имамо и „Саву“ и „Кели“, али људи највише траже нешто јефтиније – рекао је шеф пословнице Данијел Бабић додавши да је пратећа опрема попут ланаца, гума за под аутомобила, метлице брисача нешто скупља него лани.

– Најзначајније су поскупјели акумулатори, па сада акумулатор стандардне величине од 75 ампера, кошта 187, а износио је 145 КМ – каже Бабић.

Обавеза посједовања зимске опреме важи до 1. априла идуће године, без обзира на временске услове, а уколико возило нема зимске гуме, обавезно је посједовање ланаца. Према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ за непосједовање зимске опреме прописана је казна у износу од 40 марака, а могуће је и искључење возила из саобраћаја.

Цијене

  • Гума 195/65/15 од 100 КМ па навише
  • Гума 205/55/16 од 110 КМ навише
  • Монтажа гума од седам до 15 КМ
  • Антифриз (литар) 40 – 50 КМ
  • Акумулатор 140 – 190 КМ
  • Ланци 40 – 45 КМ

Related posts

Балкан испуњен
туристичким благом

Derventski List

Напредује изградња куће за породицу Драгојевић

admin

Колица и пет ходалица за чланове „Сунца“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još