Друштво

Знање заједно тестирају
ђаци и пензионери

„Квиз вечери“ имају све више поштоваоца и у Дервенти окупљајући сваког уторка у кафићу „Гинис“ разне генерације спремне да провјере знање, друже се и добро забаве, а свако питање помно се „крчка“.

Кроз седам категорија, спорт, историја, географија, наука, музика, филм и књижевност, те додатне „случајне“ категорије, Дервенћани, али и љубитељи ове врсте забаве из околних градова, од љета се окупљају у провјери знања, али и дружењу.

Популарне „квиз вечери“, које имају своје поклонике широм свијета, у наш град стигле су на заједничку иницијативу власника „Гиниса“ Дејана Пјерановића и квизмастера Јовице Лукића.

Квизмастера каже да његов циљ да привуче разне генерације.

– Како и сама правила кажу, добродошли су сви од пет до 105 година, тако да имамо редовне екипе Дервенћана, али и учеснике из Прњавора и Брода. Посебно ми је драго да и у Дервенти има млађих такмичара, од којих су тренутно најмлађи средњошколци, а циљ и јесте да они, као и остали, проведу вријеме квалитетно, без телефона и кућне учмалости – казао је Лукић који се и сам „у овим водама“ нашао са мјеста учесника.

– Када се јави идеја, запишем је и провјеравам одговор. Питање формирам тако да буде занимљиво и да може да анимира људе. Највише се користим литературом, али наравно и интернетом, како би потпуно утврдио тачност одговора, али свакако некад умије да се поткраде и грешка – додао је Лукић казавши да је откад је модератор свега два или три пута поновио питање.

У квизу који реализује у Дервенти, један циклус чини један мјесец, тако да је пето вече уствари финално вече, а према ријечима модератора, концепт финала је нешто другачији.

– За финале радим мало другачији принцип, првенствено када је ријеч о питањима, јер послије циклуса се заправо одређује тежина питања и то таква да направи разлику у поретку, тако да их „посложим“ тек неки дан прије квиза – додао је Лукић.

Пјерановић је казао да је по узору на друге градове добио идеју да „квиз вечери“ приређује и у Дервенти.

– Познато је да се у другим, већим градовима, организују овакве вечери, па сам дошао на идеју да и у Дервенти понудим суграђанима овакав вид окупљања и забаве. На почетку нисмо могли пронаћи водитеља, тачније особу која ће смишљати питања и водити квиз, а онда нам се јавио наш суграђанин Јовица Лукић, који то ради и у Прњавору и све се поклопило – објаснио је Пјерановић казавши да је први квиз приређен почетком јуна.

– Правили смо паузу током августу, а од септембра се поново дружимо сваког уторка увече – додао је он додајући да је учешће у квизу бесплатно, али је услов да екипа има најмање два, а највише пет чланова.

– Имамо и награде, али је главни циљ свакако забава. Драго ми је да је догађај занимљив и привлачан и средњошколцима и пензионерима – рекао је Пјерановић.

Квиз о Дервенти

Лукић каже да је примјетно да су Дервенћани добри познаваоци спорта и филма, а понеки и књижевности, због чега је још више пожелио да организује и додатне вечери квиза.

– Ако и даље наставимо да одржавамо квиз у Дервенти, моја жеља би била да направимо неки тематски квиз, изван оквира циклуса, и то локалног карактера, односно да буде фокусиран на Дервенту. Дервента је град спорта, привреде, историје и културе и имао бих прилично материјала за квиз – рекао је он.

Related posts

НОВА СТОЛАРИЈА У ДВИЈЕ УЧИОНИЦЕ

admin

МАТУРАНТИ БЛИСТАЛИ УПРКОС КИШИ

admin

Риболовци одмјерили снаге

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još