Култура

Изложена дјела настала током колоније „Шибови“

Изложба ликовних дјела насталих на Међународној ликовној колонији „Шибови 2021“, а која ове године слави пету годину постојања, отворена је вечерас у галерији дервентског Центра за културу, обједињујући дјела настала из киста умјетника из земаља региона.

Поставку изложбе чини дио од око 20 дјела насталих на овој ликовној манифестацији од укупно око 60 примјерака, а организаторску палицу ове ликовне манифестације и ове године понио је Факултет лијепих умјетности на Независном универзитету Бањалука.

Доцент на овом факултету Тони Остојић казао је да су дјела изабрана према техникама, тако да публика има прилику да види што разноврснија стваралаштва.

– У Дервенти је презентован двадесетак радова од укупно око 60, а изабрани су радови према разноврсности техника, тако да дервентска публика има прилику погледати мотиве настале уљем на платну, акварелом, акрилом, као и графичким техникама. Тема колоније је слободна, тако да умјетници могу да се изразе у свом пуном умјетничком сјају – рекао је Остојић, а један од учесника колоније је био и дервентски сликар Саша Богдан.

– Могу да кажем да сам јако задовољан и поносан учешћем на колонији, јер сам сликао са еминентним умјетницима како из наше, тако и држава из окружења, те се овом приликом захваљујем организаторима. И ми у Дервенти већ 19 година заредом одржавамо ликовну колонију међународног карактера „Патковача“ и трудимо се да укључимо што више умјетника из региона, тако да смо ове године сусрет планирали 7, 8, 9. и 10. јула на ријеци Укрини – казао је Богдан додавши да се нада да ће бити добри домаћини и да ће учесници колоније из Дервенте понијети лијепа сјећања.

Ову поставку дјела суграђани ће имати прилике да погледају до 29. јуна.

Љетње манифестације

Замјеник директора Центра за културу Јованка Божовић Миловановић казала је да ће Дервенћани осим тренутне поставке у просторијама ове установе имати прилику да погледају и дјела настала на дервентској колонији.

– Оно што Центар за културу припрема у наредном периоду, после ове изложбе, су промоција књиге, изложба дела насталих на нашој традиционалној ликовној колонији „Патковача“, неколико представа, као и музичких концерата. Ово лето ћемо прилагодити културна дешавања временским приликама, тако да суграђани могу да очекују да ће нека дешавања бити одржана на отвореном – казала је Божовић Миловановићева.

Related posts

У Броду одржано „Покровско пјесничко саборовање“

admin

Домаћи умјетници излагаће уз Марка Сомборца

admin

Концерт ђака Музичке школе вечерас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još