Друштво

Креативност саткана од дјелића душе

Богато животно искуство саткано од лијепих тренутака, али и недаћа, пренијела је Мара Вукмировић Зерш на своју умјетност којом одишу њени цртежи, странице књига, али и њен дом.

Ова Дервенћанка своје таленте почела је да клеше још прије десетак година, а данас њен дом одише умјетничким изражајима у мотивима цвијећа, звијезда, животиња. али и других облика.

Како је казала Вукмировић Зершова жеља да црта, а касније и да осликава шоље различитим техникама и на тај начин изрази своје мисли и осјећања, добила је прави смисао тек током њеног живота у Њемачкој.

– Осликавањем шоља се бавим десетак година и то је почело најприје као знатижеља, још док сам живјела у Њемачкој. Хтјела сам да упослим руке и мисли то у моја четири зида и то је нешто што ме је с временом све више чинило срећном, иако сам највише стварала у периодима када сам се осјећала најтужнијом – испричала је ова Дервенћанка која је различитим мотивима до сад украсила више од 800 шоља.

– Мотиве највише црпим из маште, фантазије, али и стварног живота и то су често звијезде, различити цвјетови, а често се могу срести и мотиви руку, али без дланова и вулкана, као ерупције осјећања – објаснила је она додавши да је у почетку, прије него што је добила идеју да мотиве преслика на шоље, често знала да баци своје цртеже.

– Наравно, понекад ми се нису свиђали цртежи, па би их поцијепала и бацила, али сада их све чувам. Понека слика настане за дан, два, а неке завршне обрисе за два, три часа – објаснила је Вукмировић Зершова.

Она је казала да је своје радове највећим дијелом уручивала као поклоне, а неријетко су завршавали и у другим градовима.

– Моје радове сам слала у Београд и околину, као и у друге градове гдје живе чланови моје породице и пријатељи, јер ти радови представљају најреалнију слику мене – казала је ова Дервенћанка која је прије украшавања предмета друговала са ријечима, тако да је са њеним ауторским потписом издато десетак књига, које су инспирисане реалним дешавањима из њеног и живота чланова њене породице.

– Моја прва књига под називом „Из пакла у мали рај“ свјетло дана угледала је 2007. године и у њој је описан мој живот и потешкоће на које сам наилазила. Друга књига „Звијезда мојих путева“ је настала на темељима прве, а по савјету пријатељице наставила сам да пишем о животу, емоцијама и мојој истини – рекла је Вукмировић Зершова из чијег су пера потекле и књиге „Овако смо некад живјели“, „Рука моја путује са вама да се рукује“, „Мој роман“, „Лажибој и Софија“ и „Два талентована ђавола“.

Ова Дервенћанка не планира да посустане у свом креативном изражају, па је одлучила да се у наредном периоду посвети и изради сувенира, а радује се и тренуцима у којим ће поново са малишанима из вртића „Трол“ подијелити тајне израде рукотворина.

Дом

Радови ове Дервенћанке красе зидове и полице њеног дома, а посебну пажњу привлаче мозаици којим је украсила сто.

Related posts

За час пролетјело 45 година од матуре

admin

ПОКЛОНИ ЗА ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ ДУЊУ

admin

Вриједности Светосавља непролазна водиља

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još