Друштво

Малишани се окушали у креативном украшавању шоља

Малишани из вртића „Трол“ данас су своју креативност имали прилику да искажу током радионице „Моја шоља“ коју је водила Дервенћанка Мара Вукмировић Зерш преносећи најмлађима технику осликавања керамике.

Ова Дервенћанка осликавањем шоља различитим техникама бави већ десетак година, а како је истакла, жељела је да овом радионицом уљепша малишанима вријеме које проводе у вртићу.

– Осликавањем шоља се бавим десетак година и то је почело најприје као знатижеља, још док сам живјела у Њемачкој. Хтјела сам да упослим руке и то у моја четири зида и то је нешто што ме с временом све више чинило срећном. Ту срећу сам хтјела да подијелим и са дјечицом, коју сам одувијек вољела – испричала је ова Дервенћанка која је различитим мотивима украсила више од 800 шоља.

– Мотиве највише црпим из маште, фантазије, али и стварног живота и то су често звијезде и различити цвјетови – објаснила је она.

Да ће креативна радионица, али и дружење са гошћом вртића, допринијети унапређењу квалитета васпитно – образовног рада у овој установи, истакла је директорица „Трола“ Гордана Симић.

– Иницијативу за ову радионицу потекла је од баке Маре која је ове године понудила да дјеци у вртићким групама за Светог Николу поклони по једну шољу. Ми смо то искористили на начин да укажемо на важност украшавања, тачније истицања креативности код дјеце, која ће моћи и са својим родитељима у кућној радионости да уреде шољу, те тако да споје лијепо и корисно и припреме поклоне за празнике – казала је Симићева додавши да се нада да ће дружење и исказивање креативности са баком Маром бити корисно и у смислу враћања неким ранијим техникама које су у данашње вријеме донекле запостављене.

Директорица „Трола“ најавила је да је планирано поновно дружење са баком Маром.

Књиге

Мара Вукмировић Зерш каже да је прије украшавања шоља друговала са ријечима. Наиме, са њеним ауторским потписом издато је десетак књига, а у наредном периоду планира да се посвети и изради сувенира.

Related posts

Црква у Агићима
прославља крсну славу

Derventski List

Ученици брусе
говорничке вјештине

Derventski List

Дервенћанин Милан Богдан
међу најбољим кадетима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još