Друштво

Марљиво увјежбавају пјесме
и прижељкују наступе

Мјешовити Градски хор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, који чини двадесетак Дервенћана разних генерација, озбиљно је прионуо на увјежбавање репертора који ће представљати током својих наступа.

Хор је основан средином септембра прошле године, а премијерни наступ имао је приликом обиљежавања Савиндана, крсне славе „Просвјете“. Предсједник овог друштва свештеник Далибор Ђекић нагласио је да је уложен велики труд да би хор за само неколико мјесеци од окупљања могао да изађе пред публику.

– Хор је до сада водила професорица Драгана Латиновић, а убудуће ће са хором радити професорица Милијана Жунић. Могли смо чути како хор звучи током њиховог првог јавног наступа, а  надам се и вјерујем да је пред њима још много наступа – рекао је Ђекић.

Латиновићева, којој је повјерена улога диригента, казала је да је хор од првобитних 15 данас броји двадесетак чланова.

– Хор је састављен од чланова различитих узраста, од најмлађих које махом чине ученице основне школе,  до одраслих мушкараца и жена – објаснила је Латиновићева додајући да се пробе одржавају у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“.

– Хор је направио велики напредак од самог почетка. Ако узмемо у обзир да већина чланова није музички образована, успјели су да савладају двогласно и трогласно пјевање за три мјесеца, да науче основе хорског пјевања и слично. То је велики успјех вриједан сваке похвале. На првом наступу, на крсној слави „Просвјете“, гости су имали прилику да чују извођење три композиције  „Химну Светом Сави“, духовну пјесму „Говори Господе“ и „Тамо далеко“ – рекла је Латиновићева, наводећи да због приватних обавеза и планова, улогу диригента предала је професорици Милијани Жунић.

– Пробе хора се одржавају четвртком у 19 часова у Народној библиотеци када заинтересовани за овакву врсту пјевања могу да дођу на аудицију. Још немамо одређен план наступа хора, али ја вјерујем да ће их бити. Репертоар хора ће углавном чинити православне духовне композиције, патриотске пјесме, али и пјесме свјетовног карактера домаћих и страних аутора, као и етно – пјесме. Паралелно са наведеним, хор ће учити и одговарање на литургију са жељом да што прије учествујемо и у богослужењу – рекла је Жунићева.

Канцеларија

Предсједник „Просвјете“ Далибор Ђекић нагласио је да је ово друштво озбиљно ангажовано и на отварању канцеларије која ће им умногоме олакшати рад.

Related posts

Цвијећа и поклона на претек, прославе отказане

admin

ЕКОНОМИСТА, А ОДЛИЧНО ЦРТА

admin

КВАЛИТЕТНЕ САДНИЦЕ ДАЈУ СОЧНО ПОВРЋЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još