Друштво

Недостатак стручних кадрова шанса за запослење

Недостатак стручних кадрова и извјесно запослење разлози су због којих Средњошколски центар „Михајло Пупин“ и у идућој школској години планира упис комбинованог одјељења електричар/електроинсталатер – аутоелектричар.

Ради се о трогодишњем одјељењу који чини по 12 ученика електричарске и аутоелектричарске струке.

Из школе су појаснили да електричари/електроинсталатери раде на пословима постављања и одржавања електричних инсталација, електричног освјетљења, испитивању и отклањању кварова.

– Електричари постављају електричне водове, спајају утичнице и прекидаче, сијалична грла и свјетиљке, уграђују разводне ормаре, повезују струјне кругове са осигурачима и ФИД склопкама – објаснили су из школе додајући да свршени електричари/електроинсталатери имају могућност запослења у више области.

– Електричари раде у фирмама за израду електричних инсталација, различитим привредним субјектима на одржавању електроинсталација и електроопреме, електродистрибуцији, као и продавци у продавницама електроматеријала – навели су из СШЦ „Михајло Пупин“.

Такође, свршени електричари су оспособљени да електричне инсталације уграђују по домаћинствима, пословним просторима и индустријским погонима, а они који су запослени у индустријским постројењима оспособљени су да уграђују и одржавају електричне моторе, поправљају их и испитују њихове параметре.

С обзиром да су савремени аутомобили махом опремљени електроником, тржиште вапи за стручним аутоелектричарима.

– Посао аутоелектричара јесте да одржава електричне уређаје и инсталације на аутомобилу, електричне кругове освјетљења и система паљења мотора, те да проналази квар на електричној опреми аутомобила и врши његово отклањање или замјену неисправне компоненте, а запослење могу да потраже у радионицама и сервисима – објаснили су из школе.

Све потребне информације о упису у СШЦ „Михајло Пупин“ за  школску 2021/2022. годину, те о понуђеним занимањима можете пронаћи у штампаном издању Дервентског листа, као и на интернет порталима www.derventskilist.net и сајту школе www.gimnazija-derventa.rs.sr.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“

 

ЗАНИМАЊЕ   СТЕПЕН     БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА   БРОЈ УЧЕНИКА

Гимназија  –           IV                       2                       48

општи смјер

Техничар рачунарства   IV              1                       24

и програмирања

Техничар

информационих

технологија                    IV                    1                    24

Електричар/                  III                  ½                       12

електроинсталатер –

аутоелектричар           III                     ½                         12

 

Related posts

Новац ускоро на рачунима пољопривредника

admin

Распоред одјељења по смјенама
у школској 2023/2024. години

Derventski List

Знањем гради
перспективу за будућност

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još