Друштво

Подигнута спомен плоча у част Танкосаве Лејић

Прича о јунакињи из романа „Колиба у крчевини“ аутора Војислава Новића добила је свој епилог у виду постављања спомен плоче на гробу Танкосаве Лејић на гробљу у Календеровцима, а у реализацији те идеје Новићу су помогли мјештани, али и неколицина људи којима се Танкосава нашла у невољи.

Новић је казао да је турбулентан, али надасве трагичан, живот Лејићеве послужио као инспирација за његов посљедњи роман. Ова јунакиња, додаје, заслужила је да има и достојно спомен – обиљежје на свом вјечном почивалишту.

– Танкосава је рођена 1920. године и никада није сазнала ко јој је отац, а мајка јој је преминула прије него је она стасала и никада није ни сазнала чије презиме, Милосављевић, је носила до удаје. Са непуних 20 година отишла је у најам, гдје је била малтретирана, а због помоћи рањеном партизану била је и жртва физичког насиља. То је био преломни догађај послије којег је одлучила да ошиша косу, обуче панталоне и прикључи се партизанима – објаснио је Новић те додао да је на концу Другог свјетског рата Танкосава у болници упознала свог будућег мужа, који је усљед рањавања остао инвалид.

Аутор књиге „Колиба у крчевини“ још је испричао и да је Танкосава имала троје дјеце, два сина и кћерку, да јој је муж рано преминуо, а да је живот провела са кћерком у трошној колиби бавећи се пољопривредом.

– Приликом истраживања њеног живота за потребе романа, сазнао сам да је Танкосава била честита, вриједна и поштена жена, која током живота никоме није остала дужна. То је био један од разлога због којег се много људи прикључило акцији да јој се подигне достојан споменик – објаснио је Новић.

Новићева дјела

Роман „Колиба у крчевини“ објављена је прошле јесени, а Новић је до сада објавио девет књига и то „За све је криво вријеме“, „Детлак село између двије ријеке“, „Немој куме тако“, „Сто година храма у Доњем Детлаку“, „Календеровци“, „Од Бога се ушур не тражи“, „Да се прича и памти“, „Приче са Укрине“ и „Само ја знам“.

Related posts

Дух светосавља испунио
приредбу ученика ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

„Ткање“ нота на клавиру
дио свакодневице

Derventski List

Расписан конкурс за школовање пилота хеликоптера

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još