ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОДРЖАНЕ СВЕ ТАЧКЕ, ПОЛИЦИЈИ АДРЕСИРАНО ПРЕГРШТ ПИТАЊА

Одборници Скупштине општине подржали су на данашњој сједници све предложене тачке дневног реда, а највише ријечи било је о безбједности ученика у саобраћају, паркинзима поред школе и на другим локацијама у граду, те заступљености полицијских позорника на подручју града.

Дужу расправу изазвали су и извјештаји основних школа о упису ученика и стручној заступљености наставног кадра у текућој школској години.

Одборници су на почетку засједања, послије актуелног часа, усвојили Одлуку о просјечној коначној грађевинској цијени метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног простора на подручју општине у прошлој години, а начелница Одјељења за стамбено-комуналне послове Јефимија Шербић објаснила је да се ради о цијени која се на локалном нивоу утврђује сваке године, те је основица за израчунавање висине ренте.

– Увидом у предрачуне главних пројеката за издате грађевинске дозволе из претходне године, утврђено је да је издато 77 грађевинских дозвола за стамбене и пословне просторе, те да је просјечна коначна грађевинска цијена метра квадратног корисне површине 830,66 КМ. Ова цијена за 2018. годину износила је 829,86 КМ – рекла је Шербићева.

Информација о стању јавног реда и мира, безбједности грађана и имовине и безбједности саобраћаја за прошлу годину добила је подршку, али је њеном усвајању претходио велики број питања за руководство Полицијске станице Дервента.

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић је казао да је пожељно присуство полицајаца поред школа, додавши да локална управа настоји да простор поред образовних установа уреди како би он био безбједан за све.

– Из центра „Будућност“ смо добијали информације да имају проблема са прилазима и паркирањем, те сматрам да архитектонским рјешењима требамо да омогућимо боље услове за слијепе и слабовиде особе – рекао је Јефтић.

Начелница Одјељења за стамбено-комуналне послове Јефимија Шербић упитала је да ли постоји могућност да се полиција ангажује поред школа, барем када је у току смјена ђака, како би упозоравали и спречавали заустављање аутомобила на улици поред школа.

– Настојимо да уређењем простора око школа омогућимо безбједно кретање ученицима. Поред ОШ „Никола Тесла“, поред пјешачке зоне која се гради, биће постављени и стубићи и знак забране паркирања и заустављања, а завршене су и степенице које са некадашње зелене пијаце воде на Трг ослобођења. Сада родитељи имају могућност да оставе аутомобил на зеленој пијаци и безбједно одведу дјецу у школу док се не изгради паркинг поред сједиште дервентске канцеларије катастра и џамије – рекла је Шербићева.

Одборник СНСД-а Славко Томаш сматра да дјеловање полиције у заједници треба да буде јаче, те је упитао због чега у посљедње вријеме на улицама града и поред школа нису заступљени позорници.

– Занима ме и шта полиција ради да се смањи број прекршаја, те да ли се размишља о увођењу видео-надзора у граду по угледу на друге општине у Републици Српској – упитао је Томаш.

Одборница ПДП-а Сања Димитрић питала је које мјере полиција планира да предузме на Омладинској улици, гдје је изграђен нови парк и гдје је повећана фреквенција пјешака, али и возила.

Одборника НДП-а Зорана Милојевића занимало је шта се предузима у вези са паркирањем испред Уникредит банке, али и на рампи на потезу од апотеке код кружног тока према продавници „Голди“, гдје је видљив велики број аутомобила остављених на тротоару.

– Ради се о дијелу града којим пролази велики број пјешака, а посебно ученика – казао је Милојевић.

Одборник Уједињене Српске Миодраг Тешендић указао је на то да је у Улици Српске војске, која пролази поред касарне „Здравко Челар“, прије скретања у Ново насеље у Улицу Николе Пашића, потребан пјешачки прелаз и лежећи полицајац.

– Ради се о потезу којим свакодневно пролази велики број ученика. Дјеца страхују да пређу улицу, јер се тим дијелом вози веома брзо, а свједоци смо и да је ту у посљедње вријеме било и саобраћајних незгода са тежим повредама – казао је Тешендић.

Одборник СДС-а Перо Ђурић сматра да се Дервента треба угледати на друге градове и увести видео-надзор, посебно поред школа.

– Подсјећам да сам и раније тражио да се изгради тротоар у Улици 16. крајишке бригаде – рекао је он.

На угрожену безбједност радника дервентског Центра за социјални рад указао је одборник СНСД-а Игор Новић.

– Радници у овој установи, гдје 90 одсто њих чине жене, раде у страху због корисника који под дејством алкохола и лијекова долазе у центар. Видјели смо случајеве у другим градовима гдје корисници оваквих установа насрћу на социјалне раднике. Може ли се центар обезбиједити и зашто више у ужем дијелу града на улицама нема позорника – упитао је Новић.

Командир Полицијске станице Дервента Бранко Грабовац, који је био присутан на сједници, казао је да је евидентирао сва питања, те да ће одговори бити достављени у писаној форми.

Жустрију расправу изазвале су и информације о броју уписаних ђака у четири дервентске основне школе и заступљености наставног кадра у текућој школској години, гдје су одборници опозиције отворили тему броја ђака и школа, те опремљености школа, док су из представници власти упозоравали да то није тема дневног реда.

Одборник СДС-а Владо Ковачевић казао је да не може бити задовољан бројем ђака и материјалном опремљеношћу школа, упоређујући статистичке податке о броју школа и ђака по годинама, оцијенивши га забрињавајућим.

– Према подацима Завода за статистику РС школске 2008/2009 године имали смо 24 основне школе, а данас их имамо 19. Када се ради о броју ученика 2004/2005 године у Дервенти је било 2.790 основаца, а 2018. године 2061. Сматрам да не можемо држати склопљене очи на ове податке – рекао је Ковачевић.

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић нагласио је да не сматра да је стање, када се ради о школама сјајно, али да су теме које је Ковачевић отворио мимо дневног реда, јер се о томе расправља, према раније утврђеном плану рада Скупштине општине, у септембру.

– Основне школе би требало да сачине једнообразне извјештаје, а сваки одборник може да у било којем одјељењу у Општинској управи добије информације које га занимају, па и о опремљености школа и броја ђака – рекао је Јефтић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић подсјетио је да су на данашњем дневном реду сједнице информације о уписаним ђацима у текућој школској години и заступљеност наставног кадра.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Денис Пијетловић казао је да је из предложених информација видљиво да је у посљедње три године повећан број ђака, а не смањен како је Ковачевић навео. Предложио је да надлежно одјељење поведе рачуна да прво добије информације које ће се наћи пред одборницима и усагласи их са директорима школа.

Директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић поновио је да је јасно видљив повећан број ђака у овој школи у посљедње три године, те упитао како директори школа могу да утичу на број ученика.

Информације из основних школа су добиле подршку одборника, као и разрјешење дуђности в.д. члана УО Дома здравља, те именовање члана у овај орган.

Подршку је добио и План коришћења средства за техничко опремање, изградњу објеката и чување ватрогасне опреме које користи Територијална ватрогасна јединица Дервента за текућу годину, а расположива средства за реализацију тог плана износе 520.000 марака.

Усвојен је и Локални акциони план за превенцију и сузбијање насиља у породици за ову годину, те Одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у својини општине у обухвату Регулационог плана „Центар исток-Центар запад-Блок запад“ путем лицитације.

Ову, али и још неколико одлука о продаји, куповини и замјени непокретности на подручју општине, а које су добиле подршку, одборницима је образложила начелница Одјељења за просторно уређење Љубица Бећаревић.

У Доњој Лупљаници, према данас усвојеној одлуци, биће изграђен вишенамјенски објекат, а Бећаревићева је појаснила да ће средства за његову изградњу бити обезбијеђена из буџета општине и учешћем мјештана.

– Објекат се налази у непосредној близини гробља и био би намијењен за парастосе и друге сврхе – рекла је Бећаревићева.

Зелено свјетло добила је и одлука о расписивању и одржавању избора за чланове Мјесне заједнице Бијело Брдо и то због недовољног броја изабраних чланова на поновљеним  изборима који су одржани у октобру прошле године. Овог пута биће бирана три члана МЗ.

Подржана је и Информација о раду Правобранилаштва РС, сједиште замјеника у Добоју за прошлу годину, Информација о стању у снабдијевању електричном енергијом, те Извјештај о раду одбора за жалбе такође за 2019. годину.

 

Питања

Начелник општине Милорад Симић одговарајући на питања одборника постављена током актуелног часа, казао је да би одборници требало поново да се упознају са пословником, јер ову тачку дневног реда и даље користе за самопромоцију. На констатацију одборнице ПДП-а Сање Димитрић да новоизграђени парк још није отворен, у контексту питања о регулисању саобраћаја у Омладинској улици, Симић је казао да ће, с обзиром да је изградња финансирана из буџета Републике Српске, он и бити отворен у присуству званичника Српске. О питању одборника СДС-а Владе Ковачевића о стању моста у Дријену, начелник општине је подсјетио да се ради о нелегално изграђеном мосту. Нагласио је да је прошле године општина Дервента, заједно са Прњавором кренула у рјешавање овог проблема.

Related posts

Донесена нова наредба о регулисању рада на подручју Дервенте

admin

Нова наредба о радном времену угоститељских објеката

admin

Спасовдан подсјетио на снагу
вјере, љубави и зближавања

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još