ИЗДВОЈЕНОНовости

Почињу да раде тржни центри, кафићи остају затворени

Рад трговачких центара и свих привредних субјеката унутар њих је дозвољен уз поштовање епидемиолошких мјера, рекла је Сузана Гашић, министар трговине и туризма РС, након сједнице Републичког штаба.

Тржни центри се обавезују да одреде једно или више лица за спровођење епидемиолошких мјера, а са посебном пажњом на број особа у објекту.

Дозвољавају се и тренинзи на базенима професионалним спортистима и организацијама.

Што се тиче угоститеља, они остају затворени, а дозвољена им је достава и шалтерска продаја, рекла је министарка након сједнице Републичког штаба.

– Када је у питању рад угоститељских објеката, мјере и даље остају исте, дозвољена је достава хране и пића, те шалтерска продаја – навела је Гашићева.

Мјере су на снази до 12. априла, али биће свакодневно разматране.

– Све што се доноси мора да се изваже врло добро. Сви се трудимо да урадимо оно што је најбоље за грађане РС – рекла је Гашићева.

Министарка Гашић је рекла да ће за запослене у угоститељским објектима бити надокнађена половина минималне плате и порези и доприноси.

Она је такође навела да ће једна од првих мјера ублажавања бити одвијање наставног процеса у школама за ученике од првог до петог разреда, као и да ће разговарати о раду башти угоститељских објеката на отвореном, када епидемиолошка ситуација то дозволи.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, истакао је да су данас на сједници дефинисали начин рада домова здравља. Додао је да дио здравствених радника из домова здравља преусмјеравају на лијечење обољелих. Он је истакао да то успорава процес вакцинације.

Када је у питању стање у болницама у РС, Шеранић је истакао да је најтежа ситуација у Бањалуци и у Требињу што се тиче броја пацијената.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, рекао је да и даље имамо погоршање епидемиолошке ситиације.

– У марту смо имали преко 10.000 обољелих , што је 19,8 % на укупан број обољелих. И даље постоји тенденција раста броја хоспитализованих – рекао је Зељковић.

(Независне новине)

Related posts

Почињу да раде фризери и козметичари и даље настава на даљину

admin

Избори у мјесним заједницама сутра

Derventski List

У фокусу могућности за повећање прихода локалних заједница

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još