ИЗДВОЈЕНОНовости

Поштујући ближње остајемо на стази хришћанства

Сваки пут када дођемо у свети храм, изађемо пред лице Божије све оне бриге, невоље и унутрашње борбе износимо током литургије. То је једна борба, једно хрвање са собом где тражимо помоћ од Бога, телесно и духовно, опроштај за наша несавршенства, грехе и слабости наше и то је припрема за живот вечни.

Рекао је то данас епископ зворничко – тузлански Фотије у бесједи послије архијерејске литургије коју је служио у храму Преображења Господњег у Новом насељу.

Владика Фотије је пред великим бројем вјерника рекао да ће вјерници остати на истинском путу хришћанства, а који води уском стазом, уколико успоставе хармонију у односима са својим ближњим.

– У причи о страшном суду која каже да ће нам Бог судити не толико по томе како смо се односили према Богу, јер могу неки да кажу да нису Бога видели, нису Бога знали, колико по односу са ближњим, са људима. У храму имате ближње, имате људе, имате иконе Божије и боголика бића, и како сте се односили према њима, то вам је однос према Богу. Ако сам увредио ближњега свога у породици, жена мужа, муж жену, жена дете, дете мајку то су ти проблеми који треба одмах да се решавају, треба да ту успоставимо хармонију, треба да опростимо људима и да се учимо да живимо хришћанским животом према људима, пријатељима, комшијама – рекао је владика додавши да у вријеме када прилазимо Великом посту, треба да се смиримо, да чешће долазимо на богослужење и да се чешће причешћујемо, да се више исповедамо и да се на што достојанственији, духовно припремљен начин припремимо за васкрсење Христово, које је и васкрсење наше.

Намјесник у храму Преображења Господњег Синиша Максимовић рекао је да су на данашњој литургији присутни били и гости са Богословског факултета у Београду.

– Ово је једна од уобичајених посјета епископа једној од парохија у његовој надлежности и осим ереосвештеног епископа, гости су нам данас били и професор литургике Ненад Милошевић и четворица студената Теолошког факултета, који су још и појци и црквењаци капеле Богословског факултета који његују један специфичан вид црквеног појања, такозвано византијско појање. Поводом доласка епископа уприличили смо да се окупимо у мало већем броју, тако да је на литургији био нешто већи број свештеника и вјероучитеља – казао је Максимовић.

 

Related posts

Наредба о регулисању рада на подручју града

admin

ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА

admin

У току инсталирање стационираних радара и у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još